• zondag 10 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Achaibersing: “Ik ga met niets weg, behalve een stukje trots”

| snc.com | Door: Redactie

“Ik zeg de gemeenschap dank in het welgestelde vertrouwen in mij.” Dat zei de nu nog minister van Financiën en Planning, Armand Achaibersing vandaag tijdens een persconferentie.

De bewindsman zal morgen klokslag 10 uur overdragen aan de twee tijdelijke ministers, Albert Ramdhin van Buitenlandse Zaken Internationale Business en Internationale Samenwerkingen en Sylvano Tjong Ahin van Ruimtelijke Ordening en Milieu. Achaibersing bedankt het Financiënpersoneel voor hun inzet en samenwerking. Morgen wordt ook zijn laatste Raad van Ministers. “Ik kijk uit naar het aannemen van het presidentieel besluit van mijn ontslag, door de president”, zegt de vertrekkende bewindsman.

Achaibersing verduidelijkt dat hij niet met

een ‘gouden handdruk’ weggaat.

Hij heeft in zijn brief aan de president duidelijk gemaakt dat hij volledig afstand doet van mogelijke voorzieningen die in de toekomst de staat zullen belasten. De bewindsman wenst geen enkele vergoeding en of pensioen. “Achaibersing gaat met niks weg behalve met een stukje trots. Ik ben met niks geboren en ga ook met niks weg”, zegt de minister.

Tijdens de persconferentie ging de bewindsman uitvoerig in op de stand van zaken bij zijn ministerie, de status van het herstelplan en het traject dat zijn ministerie heeft uitgezet met IMF om de economie gezond te maken. Achaibersing stond stil bij zijn twee jaren als minister en wat er allemaal is gedaan, om de economie weer op rail te brengen. Er is volgens hem veel werk verzet en werk dat nog in uitvoering is. “Het was geen makkelijk traject”, zegt de Financiënminister.

Achaibersing sprak tijdens zijn presentatie ook over het herschikken van de afspraken met het IMF. Hij ziet het niet als een internationale schande als de regering een herschikking van het IMF-programma wenst. Andere landen zoals Jamaica zouden ook herschikkingen hebben aangevraagd. “Dus ik zie niet waarom er sprake zou zijn van internationale blamage.”

De regering maakte bewuste keuzes, zoals het blijven betalen van benzinesubsidie, om de samenleving te beschermen. “Wereldwijd zien we een dalende trend op de markt voor benzineprijzen, wij zijn ervan uitgegaan dat deze van korte duur zou zijn en dat is het ook geweest. Dat wilt zeggen dat subsidie van de overheid op benzine ook zal afnemen”, verduidelijkt de minister.

Het is nog niet bekend wie Achaibersings opvolger is. Hij weet het ook niet. “Ik ben wel bezig geweest aan mijn opvolgers, dus de ad interim het een en ander over te dragen”, aldus Achaibersing.

BRON: keynews.sr


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie