• vrijdag 24 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Abrahams bij 44 jaar 'revo': NDP is stabiel

| starnieuws | Door: Redactie

De revo fakkel is aangestoken door John Hardjoprajitno, lid van de groep van 16 militairen die op 25 februari 1980 een staatsgreep pleegde. Hij wordt bijgestaan door Ingrid Bouterse-Waldring. (Foto's: René Gompers)

Voor de eerste keer in 44 jaar is rond middernacht de 'revolutie van 1980' herdacht zonder de fysieke aanwezigheid van de onbetwiste leider, Desi Bouterse. De revo fakkel is

aangestoken door John Hardjoprajitno, lid van de groep van de 16 militairen die op 25 februari 1980 een staatsgreep hebben gepleegd en Ingrid Bouterse-Waldring. Drie van leden van deze groep zijn in Santo Boma. Zij moeten 15 jaar gevangenisstraf uitzitten voor het medeplegen van moord op 8 december 1982, terwijl leider Bouterse, die veroordeeld is voor 20 jaar, voortvluchtig is. Elf van de coupplegers leven niet meer.

Ramon Abrahams, ondervoorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP) tevens een van de strijdmakkers van Bouterse, garandeerde het publiek dat NDP stabiel is, ondanks speculaties van derden. Alle organen en structuren van de

partij zijn in tact. Het hoofdbestuur is bezig al het nodige te doen om ongehinderd mee te doen aan de verkiezingen van 25 mei 2025. Abrahams merkte op dat de samenleving getuige is van de hypocriete regering. De achterban moet doorgaan met het werk dat begonnen is 44 jaar geleden. Op 25 mei volgend jaar moet er massaal gestemd worden op de NDP om de regeermacht over te nemen. Dan kunnen de problemen in het land worden opgelost, benadrukte Abrahams.

Het woord werd bij de herdenking ook gevoerd door Sylvana Afonsoewa en Laurens Neede, eveneens strijdmakker van Bouterse. Beiden stonden stil bij de situatie in het land en idealen van de militairen die het land hadden overgenomen. Voorafgaand aan de toespraken werden kransen gelegd bij het 'Monument van de Revolutie'. De eerste krans werd gelegd door Hardjoprajitno en de echtgenote van Bouterse. Neede merkte op dat Bouterse als leider het beste heeft gedaan wat er moest gebeuren door zich onzichtbaar te maken. De belangrijkste les is om in leven te blijven. De vijand mag geen greep over je krijgen, want dan ben je in handen van de vijand, legde Neede uit.

De drie sprekers stonden stil bij de situatie in het land. Aangevoerd werd dat deze beroerder is dan in 1980. Er is een grote verdeeldheid binnen de samenleving, waarbij etnische spanningen toenemen. Abrahams vergeleek de situatie met vóór 1980, waarbij rond de onafhankelijkheid velen het land verlieten. Deze regering heeft het volk verder verarmd, waarbij etnische spanningen weer zijn toegenomen. Abrahams merkte op dat een van de verdiensten van Bouterse is dat hij een wezenlijke bijdrage heeft geleverd tot de bromi dyari van Suriname. De NDP is volgens hem de enige grootse multi-etnische partij van Suriname. Hij heeft Suriname en de Surinamers altijd voorop gesteld, voerde Abrahams aan.

Afonsoewa en Abrahams hadden het ook over de veroordeling van Bouterse, die ze een politiek proces noemden. Abrahams zei dat de situatie rond de trias politica verontrustend is. Hij voerde aan dat geen van de drie machten - de uitvoerende, de wetgevende en de rechterlijke - onafhankelijk zijn. Zij beïnvloeden elkaar. Zij zijn niet in staat om onafhankelijk te werken, benadrukte de politicus. De rechterlijke macht meet volgens hem met twee maten. "Laat dat gezegd zijn vandaag".

Abrahams stond ook stil bij de sociaal-maatschappelijke situatie. De armoede in het land is volgens hem schrikbarend. Toen de NDP de regeermacht overdroeg was een liter brandstof SRD 6.99 en de douanekoers was SRD 7.52 voor de US-dollar. Er is een lastercampagne gevoerd volgens Abrahams om de NDP naar huis te krijgen. Mensen moesten slim stemmen. De situatie is volgens hem nu veel erger dan toen Bouterse aan de macht was. NDP-ers zijn gecriminaliseerd stelde Abrahams.

| starnieuws | Door: Redactie