• maandag 07 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

1300 Grondbeschikkingen uitgereikt in Commewijne

| cds | Door: Redactie

Voor de derde keer heeft het Ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) in Commewijne een grootschalige gronduitreiking georganiseerd. Tijdens de ceremonie, gehouden op zaterdag 5 oktober, ontvingen 1300 bewoners hun grondbeschikkingen, waaronder 800 toewijzingsbeschikkingen en 500 bereidverklaringen.

De uitreiking werd bijgewoond door president Chandrikapersad Santhoki, minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer, Voorzitter van DNA, Dhr. Marinus Bee, diverse DNA-leden, directeur Algemeen Beheer GBB de heer Ramsukul en andere hoogwaardigheidsbekleders.

De districtscommissaris van Commewijne, Mohamedsafiek Radjab, opende de ceremonie met een welkomstwoord waarin hij het belang van rechtszekerheid voor de burgers benadrukte.

“Deze beschikkingen geven burgers de kans om te investeren in

hun toekomst en te starten met hun ondernemingen,” aldus Radjab.

Tijdens de toespraken spoorden alle sprekers de nieuwe grondeigenaren aan om hun grond op een duurzame en verantwoorde manier te gebruiken. Ze riepen hen op om de kansen die hun zijn geboden te benutten en hun dromen te realiseren.

Directeur Algemeen Beheer GBB, Dhr Ramsukul wees de aanwezigen op de voordelen van de online database van het ministerie, waarbij burgers het proces van hun grondaanvragen kunnen volgen.

Minister Vorswijk benadrukte in haar toespraak dat het ministerie wekelijks oproepen doet via Facebook om burgers te informeren over de afhaaldata van hun grondpapieren. Ook noemde

ze de vereenvoudiging van procedures, zoals overdrachten en perceelverdelingen die nu rechtstreeks via de notaris plaatsvinden, en de mogelijkheid tot grondconversie – het omzetten van domeingrond naar eigendom.

Voor de ontvangers van een bereidverklaring gaf de minister aan dat zij binnen zes maanden de ontsluitingskosten, perceelkaart, ID en leges in orde moeten maken en deze moeten indienen bij het domeinkantoor. Degenen die een toewijzingsbeschikking hebben ontvangen, dienen binnen vier maanden hun inschrijving te voltooien bij het GLIS.

| cds | Door: Redactie