• maandag 16 September 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

1.000 jongeren doen mee met ‘Vakantiewerkgelegenheidsproject

| starnieuws | Door: Redactie

Enkele vakantiejobbers in actie op het Christoforus Internaat tijdens het Vakantiewerkgelegenheidsproject van AWJ.

Het ‘Vakantiewerkgelegenheidsproject’ van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) is in volle gang. De vakantiejobbers maakten maandag kennis met de werkvloer en de taken die zij tijdens de vakantieperiode zullen uitvoeren. Dit jaar nemen duizend schoolgaande jongeren, in de leeftijd van 16 tot 25 jaar, deel
aan dit project. 

De eerste groep is tewerkgesteld bij sociale instellingen, ministeries, parastatale organisaties en particulieren. De deelnemende jongeren komen uit zowel de stad als verschillende districten. Het project wordt door het onderdirectoraat Jeugdcentra na vier jaar weer uitgevoerd als onderdeel van het programma sociaal-agogische vorming voor de jeugd, een interventieprogramma gericht op jongeren in verschillende buurten en gemeenschappen.

De eerste werkdag werd zowel door de vakantiejobbers als door de instellingen als succesvol ervaren. Deze dag zet de toon voor de rest van het vakantiewerk tijdens de schoolvakantie. Daarnaast hebben ze inzicht gekregen in hoe goed de jongeren zich

konden aanpassen aan hun nieuwe omgeving, wat belangrijk is voor hun succes in deze rol, stelt AWJ. De productiviteit en tevredenheid van de vakantiejobbers werd door deze positieve start bevorderd.

Vakantiejobbers bij Ruimtelijke Ordening en Milieu tijdens het Vakantiewerkgelegenheidsproject.

AWJ besteedt bijzondere aandacht aan de eerste werkdag omdat deze dag wordt beschouwd als cruciaal voor de vakantiejobbers. Het biedt hen de kans om kennis te maken met de werkomgeving en het personeel van de instellingen waar ze zullen werken. Dit helpt hen om zich sneller op hun gemak te voelen. Op deze dag worden ze ingewerkt en krijgen ze instructies over hun taken en verantwoordelijkheden, zodat ze weten wat er van hen wordt verwacht. Het ministerie is ervan overtuigd dat een positieve eerste werkdag het zelfvertrouwen van de vakantiejobbers vergroot en hen motiveert om met meer enthousiasme en inzet aan de slag te gaan.

Door dit project krijgen jongeren onder begeleiding de kans om kennis te maken met de werkvloer, verantwoordelijkheid en discipline, werkethiek, teamwerk en communicatie, omgangsvormen, werkcultuur en praktische vaardigheden. Bij sociale instellingen leren de jongeren ook gemeenschapszin doordat ze direct in contact komen met de noden van hun medeburgers. Al deze aspecten zijn onderdeel van het jeugdprofiel dat het ministerie stimuleert bij jongeren. 

Het ministerie is ervan overtuigd dat dit project de jongeren een leerrijke en nuttige vakantie zal bieden en twijfelt er niet aan dat de opgedane kennis en ervaring een positieve impact zal hebben op hun verdere ontwikkeling, vooral wanneer zij na hun opleiding de arbeidsmarkt betreden.

| starnieuws | Door: Redactie