• zaterdag 04 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

05 April 2012: Parlement Suriname neemt omstreden amnestiewet aan

| trouw.nl | Door: Redactie

Het Surinaamse parlement heeft gisteravond de omstreden amnestiewet aangenomen die de verdachten van de Decembermoorden in 1982 vrijwaart van strafrechtelijke vervolging. 28 parlementsleden stemden voor de wet, 12 tegen.

De stemming in De Nationale Assemblee vond plaats rond 10 uur woensdagavond, plaatselijke tijd. In de aanloop liepen de emoties af en toe hoog op. Op verzoek van de oppositie werd hoofdelijk gestemd in plaats van door hand opsteken. Onder anderen oud-president Venetiaan had hierom gevraagd, zodat volkomen duidelijk zou zijn welke parlementariërs voor de omstreden wet hebben gestemd.

Proces
Het is niet

duidelijk wat er nu gaat gebeuren met het lopende proces tegen president Desi Bouterse. Bouterse is de belangrijkste van de 25 verdachten van de moorden waarvoor nu amnestie wordt verleend. Zijn advocaat liet eerder weten in het proces geen beroep te willen doen op de amnestiewet en de zaak dus gewoon te willen voortzetten. Zijn inzet is vrijspraak.

De Nederlandse regering heeft bij monde van ambassadeur Aart Jacobi direct afkeurend gereageerd op de wet. Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier (CDA), geboren in Suriname, wil dat een internationaal reisverbod wordt ingesteld tegen de verdachten als zij niet worden berecht. 'De oproep aan

onze minister is duidelijk: verleen ze geen toegang.'

Bezinning
Aan de stemming was in de assemblee 33 uur beraadslagen voorafgegaan. Nadat de wet was aangenomen, riep parlementsvoorzitter Jenny Simons op tot bezinning.

De Surinaamse politica Ruth Wijdenbosch van oppositiepartij Nieuw Front verontschuldigde zich gisteravond tegenover alle slachtoffers en nabestaanden van de Decembermoorden voor het aannemen van de wet. Tegenstanders van de amnestiewetgeving riepen het Surinaamse volk op om volgende week dinsdag uit protest mee te lopen in een stille tocht.

Moiwana-vonnis
Vlak voor de stemming hadden de initiatiefnemers van de wet een wijzigingsvoorstel ingediend, waardoor duidelijk werd dat het zogeheten Moiwana-vonnis niet onder de amnestiewet valt. Coalitiepartner Ronnie Brunswijk had dit als voorwaarde gesteld om voor de amnestiewet te stemmen.

Het Moiwana-vonnis, uitgesproken door het Inter-Amerikaans Hof van de Rechten van de Mens, draagt Suriname op de daders te berechten van de moord op ongeveer vijftig mensen in het dorp Moiwana in 1986 tijdens de binnenlandse oorlog.

 

Bron: https://www.trouw.nl/nieuws/parlement-suriname-neemt-omstreden-amnestie…

| trouw.nl | Door: Redactie