• zondag 21 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ZORGEN OP CURAÇAO OVER KOMST 250 SEIZOENARBEIDERS VOOR CORENDON

| united news | Door: Redactie

Foto: Het Corendon Hotel op Curaçao | Bron: Antilliaans dagblad.

Terwijl de afdeling Curaçao van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) verheugd is te horen dat bij het Corendon Hotel circa 250 Turken aan het werk gesteld worden als seizoenarbeiders, zetten veel mensen op het eiland daar de nodige vraagtekens bij.

“De KHN-afdeling Curaçao verwelkomt de toestemming voor 250 buitenlandse werknemers in de hospitality sector, zo staat boven het bericht van voorzitter Tarzeno Circkens. De organisatie stelt via de media vernomen te hebben dat de overheid een vergunning heeft verleend aan Turkse werknemers om het tekort aan personeel bij het nieuwe Corendon hotel ‘The Rif’ aan te

vullen. De eigenaar van het Nederlandse concern heeft een Turkse achtergrond en heeft dus in dat land personeel geworven.

“KHN juicht dit besluit toe, aangezien de overheid erkent dat er een tekort is aan gekwalificeerd personeel in de hospitality sector, en dit een belangrijke pilaar is voor onze economie”, zo wordt aangevoerd. “We zijn erg blij dat de overheid heeft ingezien dat het tekort een serieus probleem is, en dat dit aangepakt wordt door middel van het verstrekken van vergunningen en niet alleen voor hotels, maar ook voor de restaurants en beach clubs”, aldus Circkens.

Hij vervolgt: “Wij hopen dat dit beleid

een positieve impuls zal geven voor de sector en dat nu ingezien wordt hoe belangrijk dit is om verder te kunnen groeien.” Hij voegt er nog aan toe dat voor de KHN-afdeling Curaçao afkomst niet belangrijk is, maar dat de erkenning van het tekort veel belangrijker is, iets waar door de sector al ruim twee jaar aandacht voor gevraagd wordt.

Maar niet iedereen staat vooraf te juichen. Statenlid Ramón Yung heeft er zelfs vragen over gesteld aan minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), Ruthmilda ‘Mimi’ Larmonie-Cecilia. Want hij is verbaasd over de komst van het Turkse seizoenpersoneel.

“Dit bericht heeft voor nogal wat commotie gezorgd in de samenleving, gezien de hoge werkloosheid en de groeiende armoede.”

Het Statenlid wil van de minister horen of zij inderdaad toestemming heeft gegeven voor het toelaten van deze seizoenarbeiders en wanneer hier het verzoek voor is ingediend. Ook wil hij weten wat voor soort werk deze personen gaan doen. “Kan het hotel ook bewijzen dat er lokaal gezocht is naar werknemers? En heeft uw ministerie ook eerst onderzoek gedaan naar de mogelijkheid Curaçaos personeel in te zetten?”

“Hoeveel worden de Turkse arbeiders betaald? En wie zorgt voor hun verblijf en de kosten daarvan? Wat heeft het ministerie gedaan om eigen mensen voor te bereiden, gezien het feit dat de uitbreidingen in de sector te voorzien zijn geweest? Weet SOAW wel hoeveel werknemers er nodig zijn in de toekomst en voor welke functies? Is er, kortom, een strategisch plan of beleid om het personeelstekort in de toeristensector te verhelpen?”

De bewindsvrouw heeft nog niet op de vragen van Yung gereageerd.

REGIO


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie