Zonnebloemolie komt voor 80 procent uit Oekraïne
| sun.sr | Door: Redactie
Voor de Surinaamse importeurs is het hopen en zitten duimendraaien dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zo snel mogelijk tot het verleden mag behoren. Over enkele dagen is het al twee weken dat Oekraïense burgers op lafhartige wijze ten prooi vallen aan de vele bombardementen. Zelfs tijdens het evacueren worden ze niet bespaard door de Russische militante troepen. De Europese landen volg0en de ontwikkelingen nauwlettend.
De prijzen van gas, benzine en producten waaronder tarwe en meel, zijn binnen korte tijd enorm gestegen. De importhandel voor Suriname is totaal afhankelijk van de ontwikkelingen in de wereld, in het bijzonder de gevechten
Zonnebloemolie 80 procent uit Oekraïne
Zonnebloemolie bijvoorbeeld wordt uit Oekraïne en Nederland geïmporteerd. Er is momenteel geen handel in zonnebloemolie. Tachtig procent van de productie van zonnebloemolie van de
Sojaolie wordt grotendeels gebruikt voor veevoer, in het bijzonder de pluimvee. Door de mislukte oogsten, droogte en overstromingen overal in de wereld in de prijs van soja flink omhoog geschoten. Ook Brazilië, een van de grootste producent van sojabonen heeft mislukte sojabonenoogsten gehad met als gevolg een schaarste en daardoor is sojaolie duurder geworden. De producten meel en tarwe worden in samenwerking met andere importeurs uit Nederland en Turkije gehaald.
Vertraging binnenhalen van levensmiddelen
Vanwege de voortdurende oorlog doen geen van de scheepvaartmaatschappijen de Zwarte Zee aan. Met als gevolg, wijziging van de route die vervolgens impact heeft op de connectieboten die als een ‘figuurlijke’ brug moet functioneren tussen het binnen te halen product en het land van bestemming. Dergelijke verwikkelingen hebben ertoe geleid dat de lading van twee containers knoflook met drie weken is vertraagd. ‘Heel lastig om je goederen op tijd te krijgen,’ beklemtoont Ramsodit. Maar hij blijft de consument gerust stellen dat in samenwerking met andere importeurs ervoor gezorgd zal worden dat er geen schaarste optreedt op de Surinaamse markt.
Asha Bhagwat
| sun.sr | Door: Redactie