• zondag 10 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Wijngaarde: bekroning Brunswijk tot koning moeten we verwerpen

| suriname herald | Door: Redactie

De voorzitter van de Federatie Fu Afrikan Srananman, Iwan Wijngaarde, zegt in gesprek met Suriname Herald dat de bekroning van vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk tot King of Afro Suriname Heritage (koning van de Afro-Surinaamse erfenis) afgewezen moet worden. “Dit moeten we afwijzen. Is niet goed voor Suriname,” meent Wijngaarde.

Suriname kan in een negatief daglicht geplaatst worden het moment dat zijn koningschap meer ruchtbaarheid krijgt. “We weten allemaal dat de vp een drugsverleden heeft. Als dit ruchtbaarheid krijgt, wordt hij de eerste koning die aan drugszaken doet. Dat kan nooit goed zijn voor zijn kinderen, voor zijn gezin, maar ook niet

voor de Afro’s in Suriname,” legt Wijngaarde uit.

Hij geeft aan dat we er zijn om elkaar te beschermen en in deze moet de vicepresident beschermd worden. Dit besluit wordt niet gedragen door de Afro-Surinaamse gemeenschap, zegt Wijngaarde. “Ons wetsysteem kent geen koning. We kennen wat de kolonisator voor ons geplaatst heeft en dat is een granman. Granman Gazon is in de tijd bekroond tot koning, maar daar hebben hun eigen mensen zelf gekozen voor de koning. En het heeft ook een onderbewoning. Maar dit is gewoon uit de lucht gevallen,” zegt Wijngaarde.

“Het lijkt wel een joke”
Vanuit drie landen, te weten Benin, Ghana en Nigeria komen er koningen om de vicepresident te bekronen. De Afro organisaties in Suriname zijn niet gehoord en weten zelfs niet wie de koningen zijn. 

“Wie geeft de organisatie de bevoegdheid om dit te doen? Dit is niet de visie van ons. Wat wij als Afro propageren is om in een eenheid zaken te doen. We zien dat vaak politiek speelt bij onze vp. En dat is wel jammer, omdat politiek nooit een bijdrage heeft geleverd aan eenwording. Alleen beschaving van mensen heeft ons bij een gebracht,” legt hij verder uit. Wijngaarde zegt dat dit een belachelijke vertoning is die wij met zijn allen moeten verwerpen.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie