• vrijdag 10 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

'Wij kunnen niet verder met overbodige ambtenaren'

| sun.sr | Door: Redactie

De werkgroep Toetsing Rechtmatigheid Beschikkingen wordt binnenkort in het leven geroepen door het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa). De voornaamste reden waarom dit gebeurt, is om ambtenaren met onvolledige beschikkingen of beschikkingen waarbij de grondslag mist, te toetsen. “De vorige regering heeft een paar maanden vóór en na de verkiezingen duizenden mensen toegevoegd aan het ambtenarenbestand. Dit is de reden waarom er nu een overschot is aan ambtenaren”, zegt minister Bronto Somohardjo van BiZa aan SUN.

De minister gaf aan dat zij op dit moment proberen te kijken waar de overtollige ambtenaren het best ingezet kunnen worden. Een deel is al overgeplaatst

naar de particuliere sector zoals de stichting Matoekoe, Rumas en het Natin. Het is de bedoeling om meer ambtenaren in de particuliere sector te plaatsen. Volgens de bewindsman worden er ook gesprekken gevoerd met de Vereniging van Surinaamse Bedrijven (VSB). “Wij zijn bezig plaats te zoeken voor overtollige mensen die in vaste dienst van de overheid zijn. Maar ook voor de mensen die een onrechtmatige beschikking bezitten. Aan de hand van de data die wij hebben gekregen van de Landsdienarenregistratie zijn wij heel veel onduidelijkheden tegengekomen. Eén van deze is dat er bij de meeste van de last minute in
dienst genomen ambtenaren de grondslag mist. Bij de registratie zien wij dat het grootste deel van deze mensen vanaf januari 2020 in dienst zijn getreden. Dus wij zullen ons bij de toetsing vooral op die periode concentreren. 

De minister geeft verder aan dat er geen rekening meer zal worden gehouden met ambtenaren die een onwettige beschikking bezitten. “Wij kunnen zo niet verder met de overbodige ambtenaren met onwettige beschikkingen. Wij moeten voorzichtig en verantwoordelijk zijn naar de regering toe. We kunnen mensen niet zomaar op de rol blijven zetten, want dan wordt het ambtenarenapparaat op zo een manier geïmplodeerd. En dan kunnen wij de 55.000 ambtenaren niet meer betalen. Dus wij zullen verantwoordelijk moeten zijn en daarmee gaan moeilijke keuzes gepaard”, benadrukt Somohardjo.

| sun.sr | Door: Redactie