• vrijdag 22 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname
IMF-chef Kristalina Georgieva en president van de Wereldbank, Ajay Banga, gebruikten de leden van deze week om er bij de leden op aan te dringen de financiering op te voeren. © FADEL SENNA / AFP/File

Wereldbank en IMF - geldpot voor armoedebestrijding is wederom goed gevuld maar de problemen blijven

| snc.com | Door: adh Mahabier

Van 9 tot 15 oktober zijn de jaarlijkse vergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank gehouden in Marrakech. Dit was voor het eerst in vijftig jaar dat de vergaderingen in een Afrikaans land plaats vond. Jaarlijks komen zo’n 10.000 mensen uit meerdere delen van de wereld op deze vergaderingen af.  

door: adh Mahabier

Het IMF en de Wereldbank, opgericht in 1944, kampen momenteel met een te kort aan financiële middelen, inefficiëntie en geopolitieke concurrentie. Ondanks deze problemen is het tijdens de top in Marrakech gelukt om financiële middelen opgehaald voor armoedebestrijding. De roep naar vernieuwing van beide clubs

uit de jaren veertig van de 20ste eeuw klinkt steeds luider. 

Inefficiënte clubs uit jaren 40

De nieuwe baas (sinds juni 2023) van de Wereldbank Ajay Banga (63), een Amerikaan van Indiase afkomst, windt er geen doekjes om heen als het gaat om de inefficiëntie van zijn eigen organisatie. Hij beschrijft zijn eigen club als log en traag en wilt het anders gaan doen. Deze visie van Banga biedt veel kansen voor arme landen. Tijdens de top in Marrakech haalt hij enkele voorbeelden aan. 

Het duurt bijvoorbeeld gemiddeld 27 maanden bij de Wereldbank voordat er één dollar de deur uitgaat. Wereldbankambtenaren spenderen

4.880 dagen per jaar aan „dubbele interne beoordelingen en goedkeuringen”.

Ajay Banga, oud-topman van betaalfirma Mastercard, stelt zich meestal vrij informeel op en komt energiek over. Zijn evenknie bij het IMF, Kristalina Georgieva, een Bulgaars hoogleraar economie, stelt zich meestal formeler op. Zij hebben de zware taak om de mondiale vangnet van de 21ste eeuw vorm te geven. 

Geopolitiek verhoudingen

De grootste aandeelhouder van zowel Wereldbank als IMF is de VS. Met een stemgewicht van respectievelijk krap 16 procent en ruim 16 procent. Met slechts 15% stemgewicht kunnen aandeelhouders een voorstel tegenhouden. 
De VS wilt voorkomen dat grote geopolitieke rivaal China steeds meer invloed krijgt op arme en opkomende landen. China doet dit al middels hun eigen Wereldbank, de Aziatische Infrastructuur Investeringsbank (AIIB). Suriname, Sri Lanka en Afrikaanse landen hebben hier al gebruik van gemaakt. 

De stemverhoudingen reflecteren niet meer de economische verhoudingen in de wereld.  Terwijl de VS zijn stemgewicht wilt behouden eisen landen als China, en nu ook andere opkomende landen, zoals India en Brazilië meer zeggenschap. Klaas Knot, president van de Nederlandse bank, staat open voor meer zeggenschap van opkomende landen. 

Het stemgewicht binnen het IMF is als volgt: VS 16,5 procent, Japan 6,14 procent, China 6,08 procent, Duitsland 5,31 procent, Frankrijk en het VK beide 4,13 procent, India 2,63 procent en Nederland 1,76 procent.  

Dit hete politieke hangijzer is tijdens de top ontweken en gingen de discussie vooral over wat er met het huidige kapitaal mogelijk is.

Financiële tekorten

De Wereldbank en IMF komen aan de grens van hun financiële kunnen. De jaarlijks 100 miljard dollar die de Wereldbank verleent is verreweg niet voldoende om de opeenvolgende schokken – de pandemie, inflatie, oorlogen – neemt de wereldwijde armoede toe en exploderen de staatsschulden op te vangen. 

De kapitaalverhogingen van de Wereldbank en IMF zijn sinds de oprichting enkele malen aangevuld maar die kapitaalverhogingen hebben geen gelijke trend gehouden met de groei van de wereldeconomie, noch met de groei van de wereldbevolking. Een kapitaalinjectie van de lidstaten moet nog voor half december worden afgesproken. 

Een gemeenschappelijke slotverklaring van alle 190 IMF-lidstaten bleek sowieso onmogelijk, vanwege meningsverschillen over bewoordingen over de Russische aanval op Oekraïne. De oorlog tussen Israël en Palestina zal de zaak niet makkelijker op maken.

Kristalina Georgieva had een vooruitziende blik en maakte van de jaarvergadering een fundraising voor de armoedepot. En met succes. De pot zit weer goed vol, zei ze aan het einde van de vergadering. De twee clubs kunnen even vooruit maar hoe lang? Het is onvermijdelijk dat rijke landen structureel moeten bijspringen om de mondiale vangnet van de 21ste eeuw in stand te houden.

Bronnen:
[1] https://www.nrc.nl/nieuws/2023/10/15/armoede-oorlog-pandemie-klimaat-de-rek-raakt-eruit-bij-wereldbank-en-imf-a4177306
[2] https://www.nrc.nl/nieuws/2023/09/11/vergaderingen-imf-en-wereldbank-in-marrakech-gaan-vooralsnog-door-a4174153

Foto: IMF-chef Kristalina Georgieva en president van de Wereldbank, Ajay Banga, gebruikten de leden van deze week om er bij de leden op aan te dringen de financiering op te voeren. © FADEL SENNA / AFP/File


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: adh Mahabier