• maandag 20 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

IS WATEROVERLAST NOG DE SCHULD VAN DE NATUUR?

| united news | Door: Redactie

Fotocompilatie: Minister van Openbare Werken, Riad Nurmohamed. | Auteur: Kenneth Sukul

Enkele dagen na de regenval van afgelopen dinsdag als gevolg van een voorbijtrekkende tropisch storing (knik in de lucht stroom) boven de Atlantische Ocean, liggen delen van Paramaribo en Wanica nog steeds onder water.

In de Saramaccapolder, die langs het Saramaccakanaal ligt, staat het water reeds langer dan drie weken in huizen. Dit ondanks dat het kanaal al voor een groot deel is opgeschoond.

Wanneer het werk zal zijn voltooid zal het volgens minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) 1,2 miljoen US dollar hebben gekost. Er is in de afgelopen twintig

jaar meer dan 100 miljoen US dollar besteed aan het ontwateringsstelsel van Groot-Paramaribo. En toch blijkt bij elke bui dat het probleem niet is opgelost. In 2019 leende Suriname bij elkaar 50 miljoen US dollar om de ontwatering van groot Paramaribo en de landbouwgebieden te ontwateren.

Bij de bouw van Paramaribo is voortgeborduurd op de kanalen die voor de oude situatie aangelegd waren. Daardoor moet via dezelfde kanalen veel meer water stromen

Geografie oude kustvlakte

Het gebied vanaf de zee is tot aan Lelydorp als gevolg van sedimentatie van de zeestromingen ontstaan. Daardoor is het landschap golvend en bestaat het afwisselend uit hoogland

(ritsen van zand en schelpen) en lage gebieden die voornamelijk uit klei bestaan. Bij de bouw van Paramaribo werd eerst langs en op de ritsen gebouwd. De infrastructuur, met name kanalen en wegen, werd voor die omstandigheden gebouwd.

Bij de uitbreiding echter hield men geen rekening met het verloop van het landschap, de toegenomen oppervlakte die ontwatert moest worden en dat het water steeds meer tijd nodig zal hebben om bij het punt van afvoer in zee, de rivier of zwamp aan te komen.

Men verhoogde de bouwpercelen met zand dat werd aangevoerd vanuit Saramacca en Wanica, waarop landbouw werd bedreven en dacht daarmee het probleem te hebben opgelost. Niets blijkt minder waar te zijn.

Afvoer van water

Zoals gesteld heeft men bij de bouw van Paramaribo voortgeborduurd op de kanalen die voor de oude situatie aangelegd waren. Daardoor moet via dezelfde kanalen veel meer water stromen richting sluis of pomp. Doordat de kanalen daarop niet berekend zijn, ontstaat er ‘wachttijd’ (file van water). Het water blijft langer op de erven en straten liggen tot dat het waterpeil in het kanaal of sloot gedaald is.

Ook heeft men geen rekening gehouden met het feit, dat effectief slechts tweemaal drieënhalf uur per dag, vanwege de eb- en vloedbeweging, via een sluis afgevoerd kan worden.

Dat betekent dat zonder te pompen het langer duurt om het water uit de kanalen te krijgen. Om optimaal te spuien en daarmee de ‘wachttijd’ van het water ver van de sluizen te verkleinen, hebben deskundigen bedacht om het water van de eerste regens op te slaan in een meer (berging) voor de sluis. Zo een meer is ook noodzakelijk voor een pomp. Het moet ervoor zorgen dat de pomp niet zonder water gaat draaien, omdat de pomp anders over verhit raakt en doorslaat. Helaas heeft geen enkele sluis in Suriname een meer.

In ons land vinden zware regenbuien plaats samen met de hoogste waterstanden bij volle of nieuwe maan. Dat betekent dat men ervoor moet zorgen dat het water in de kanalen heel laag gehouden moet worden naar dat moment toe. OW heeft daarvoor een Waterloopkundige en een Meteorologisch Dienst waarom zij toch niet in slaagt om het water in de kanalen te beheren is onbekend.

Seminar

Openbare Werken hield in februari 2022 in verband met de verbetering van het Saramacca kanaal die overigens nog niet is afgerond – een seminar in Hotel Torarica. Voor dit project dat volgens het ministerie groot Paramaribo moet verlossen van de terugkerende wateroverlast, heeft de overheid 35 miljoen US geleend bij de International Bank for Reconstruction and Development. Het project houdt in het baggeren van het Saramaccakanaal en het uitdiepen van de daarop aangesloten kanalen uit verschillende gebieden.

Deelnemers aan het seminar, afkomstig uit ‘rampgebieden’ waren het met elkaar eens dat met het project niet het gewenste resultaat zou worden behaald. Trouwens op het seminar presenteerde het ministerie zelf een studie die aangaf dat het kanaal dieper was dan bij de aanleg. De minister en zijn deskundigen werden erop gewezen dat het primaire probleem op dat moment de hogere waterstanden in de rivieren was in de regentijd waardoor de sluizen het water niet optimaal konden afvoeren.

Dit probleem is nog niet opgelost. Daarnaast zorgen de lange afstanden, dat het water moet afleggen en de lage gebieden waarin de woonwijken zijn gevestigd (bijvoorbeeld Wintiwai, Latour, Menkendam en omgeving Academisch Ziekenhuis Paramaribo) dat het water te traag wordt afgevoerd. Dat breng met zich mee dat bij de volgende neerslag het water op straat en op de erven moet ‘wachten’ om afgevoerd te worden.

Advies niet opgevolgd

De deelnemers uit de woonwijken hebben de minister toen voorgehouden dat het plaatsen van waterpompen de oplossing zou zijn voor de samenleving. Daarvoor had de overheid in januari 2019 met een krediet van 15 miljoen US dollar die pompen reeds aangeschaft. Die liggen reeds vier jaar ergens tegen betaling opgeslagen.

De minister heeft dat advies in de wind geslagen en gekozen voor het opschonen van het Saramaccakanaal. Het resultaat van die beslissing is dat dit kanaal, zoals dat bij elk regenseizoen het geval is, weer weken buiten haar oevers is getreden. In de Saramaccapolder, die grenst aan het Saramacca kanaal, staat het water dus ook drie weken in huizen en op percelen.

Terwijl de staat weer miljoenen dollars aan manuren heeft verloren en de burgers in Paramaribo weer in het water moesten ploeteren. En deze keer is het excuus van de bewindsman dat zijn collega van Financiën en Planning geen geld vrijmaakt om de kanalen op te schonen.

INGEZONDEN

GERELATEERD AAN: OW PAKT ONTWATERINGSPROBLEEM AAN MET GROOTSCHALIGE RENOVATIE POMPSTATIONS

| united news | Door: Redactie