• maandag 13 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname
default

Wang vraagt versoepeling procedure vuurwapenaanvragen voor ondernemers

| waterkant | Door: Redactie

VHP-parlementariër Chuanrui Wang wil een agressievere aanpak vanuit de politie zien voor wat betreft de verruwende criminaliteit in Suriname.

“Het is nooit te veel om aan te geven dat de inbraken grimmiger worden. Slachtoffers worden verminkt achtergelaten en daarna zijn ze ook hun bezittingen kwijt…bezittingen die ze vaak genoeg niet terug krijgen. Wanneer komt er een agressievere aanpak, want het blijft maar bij belofte op belofte”, zei Wang vrijdagavond in De Nationale Assemblee (DNA).

De VHP’er pleitte voor de versoepeling van de procedure voor vuurwapenaanvragen voor ondernemers, aangezien deze groep zich helemaal niet meer veilig voelt. Vooral berovingen met vuurwapens zijn volgens

de volksvertegenwoordiger een groot probleem. Hij vraagt zich af hoe deze wapens precies het land binnenkomen in handen van criminelen belanden.

De politicus vroeg aan minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie (JusPol) om cijfers te presenteren van het aantal aanhoudingen en resultaten van de roadblocks.

Minister Amoksi zei afgelopen woensdag nog dat hij niet van plan is om Suriname over te laten aan criminelen. Vrijdag heeft korpschef Bryan Isaacs op een persconferentie aangegeven dat alle eenheden van het Korps Politie Suriname (KPS) instructies hebben gekregen om hun activiteiten op te schalen. Er zal niet gerust worden totdat de bendeleden die het

land onveilig maken stuk voor stuk ingerekend worden.

In de periode 30 september tot en met 3 november zijn 671 personen ingerekend, waarvan 381 personen in verzekering zijn gesteld. Er zijn 465 roadblocks opgezet waarbij voertuigen en bescheiden zijn gecontroleerd. De politie heeft 11 vuurwapens, waaronder 7 jachtgeweren in beslag genomen.

Wang stelde dat hij herhaaldelijk heeft gepleit voor meer middelen voor JusPol, omdat veiligheid één van de fundamenten is van een stabiele samenleving. Belangrijker is dat de middelen ook terechtkomen waar ze het meest nodig zijn. De VHP’er merkte ook op dat er beloofd was dat er meer surveillance zou worden ingezet om de veiligheid van vooral ondernemers te waarborgen. In de praktijk blijkt helaas dat er juist bespaard wordt op brandstof voor politievoertuigen, waardoor deze belofte niet kan worden nagekomen.

“Hoe kan het dat deze prioriteiten niet worden waargemaakt? Waarom wordt juist op zulke essentiële zaken bezuinigd? Intussen zijn er meer roadblocks, maar wat zijn de concrete resultaten? Welke maatregelen worden getroffen om de smokkel en distributie van wapens aan te pakken? Hoe effectief is onze grenscontrole hierin?”, aldus de parlementariër.

| waterkant | Door: Redactie