VOORTVLUCHTIGE DRUGSCRIMINEEL LIEP JAREN ONGESTOORD IN SURINAME ROND
| united news | Door: Redactie
De drugscrimineel Siegfried ‘Piet’ Wortel (53), die vorige week op de luchthaven van Aruba werd opgepakt, werd al jaren door de Nederlandse jusitie gezocht. Maar al die tijd leidde hij ongestoord een luxe leven in Suriname.
Wortel was in 2018 niet teruggekeerd van een verlof tijdens zijn gevangenisstraf van zeven jaar wegens drugshandel, waarvan hij er nog drie moest uitzitten. Terwijl hij hoog op de lijst stond van justitie, kon hij jarenlang genieten van het onbezorgde leven in zijn geboorteland Suriname, waar hij waarschijnlijk ook ongestoord verder is gegaan met zijn criminele activiteiten. Hij had goede contacten tot in de hoogste
Wortel werd direct opgepakt toen de Nederlandse justitie er lucht van had gekregen dat hij naar Aruba was gereisd. Dat ze eerder geen pogingen hadden gedaan hem al in Suriname te (laten) arresteren en op het vliegtuig te zetten, is echter opmerkelijk.
Het was immers publiek geheim dat hij daar sinds zijn verdwijning in 2018 een nieuw bestaan had opgebouwd. Het Openbaar Ministerie in Nederland wil niet zeggen of ze wel aan de justitiële autoriteiten in Suriname hebben gevraagd om Wortel aan te houden en een enkele reis naar Nederland te geven.
Wortel was in 2012 in Spanje gearresteerd in een onderzoek
Nadat hij de benen had genomen naar Suriname, deed in 2019 in het criminele milieu deed het verhaal de ronde dat twee Amsterdamse criminelen in september van dat jaar waren geliquideerd omdat ze met anderen een partij van 400 kilo cocaïne hadden gestolen van de organisatie van Wortel. Het ging om Genciël ‘Genna’ Feller, die op Curaçao werd doodgeschoten, en ex-profvoetballer Kelvin Maynard, die in Amsterdam Zuidoost werd vermoord. Ook wordt hij in diezelfde zaak gelinkt aan de spoorloze verdwijning in Suriname van de mannen Roy Hari en Romeo Donk. Die verdwenen op 17 september 2019 spoorloos van de aardbodem en sindsdien is niets meer van ze vernomen.
Volgens de Nederlandse justitie heeft hij in Suriname zijn criminele activiteiten onverstoorbaar hebben voortgezet. Zo wordt Wortel onder meer ook genoemd als één van de verzenders van de partij van 4.200 kilo cocaïne die in april 2020 werd onderschept in een loods bij de haven van Antwerpen. Ook bij andere drugszendingen en afrekeningen in het drugsmilieu in Suriname, viel zijn naam regelmatig. Maar de politie heeft dat voor zover bekend nimmer serieus onderzocht. Integendeel, Wortel was een graag geziene gast bij vicepresident Ronnie Brunswijk thuis zijn gesignaleerd, die ook nog een jarenlange celstraf in Nederland wegens drugshandel moet uitzitten.
Die zou, hebben getracht om Wortel de Surinaamse nationaliteit te geven, zodat hij nooit uitgeleverd zou kunnen worden aan Nederland. Maar daar stak president Chandrikapersad Santokhi, zelf ooit minister van Jusitie en Politie, een stokje voor. Dat heeft mede bijgedragen aan de spanningen die momenteel binnen de coalitie leven.
De, wat de Nederlandse Officier van Justitie ooit noemde, ‘onbetwiste leider van één als een multinational geleide drugsorganisatie’ waande zich desondaks onaantastbaar er reisde vorige week woensdag met een vals Surinaams paspoort naar Aruba, waar hij echter werd opgewacht door zwaarbewapende politiemensen. In Nederland wachten hem nu nog minimaal 1.082 dagen in een cel. Daarnaast zal hij stevig aan de tand worden gevoeld over een aantal drugstransporten en afrekeningen die in zijn afgelopen jaren van vrijheid hebben plaatsgevonden.
ANALYSE|ARMAND SNIJDERS
| united news | Door: Redactie