• zaterdag 16 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Voorlichtingscampagne SVZ over seksueel overdraagbare ziekten

| starnieuws | Door: Redactie

Scholieren krijgen voorlichting over seksueel overdraagbare ziekten en tienerzwangerschappen. Veel jonge meisjes raken zwanger met alle gevolgen van dien. (Foto's: René Gompers)

"Eeewww!" reageren de schoolkinderen massaal wanneer de verloskundige hen duidelijk heeft gemaakt dat ze ook via de mond geslachtsziektes en infecties kunnen oplopen. Verloskundigen van het Sint Vincentius Ziekenhuis (SVZ) zijn een voorlichtingscampagne op scholen gestart. Aanleiding is de
grote toename van de met seksueel overdraagbare ziektes en infecties besmette tieners en zwangere meisjes. Verloskundige Dannette Barrington: "Het is hartverscheurend om een kind zo te horen gillen, omdat haar lichaam nog niet genoeg gevormd is om zwanger te zijn…".
Doorgaans worden er rond 5 mei, Dag van de Verloskundigen, voorlichtingsdagen gehouden bij de afdeling Verloskunde van het SVZ, geven Barrington en Duarfie Menig in gesprek met Starnieuws aan. "Maar vanaf 29 april tot 3 mei gaan we naar de scholen om voorlichting te geven over tienerzwangerschap, de infectieziektes en andere geslachtsziekten. We willen dat ze het voorkomen. Op de verloskamer
krijgen we de laatste tijd veel te jonge meisjes met een ziekte of een zwangerschap."

Menig benadrukt: "We willen voorkomen dat deze cijfers van tienerzwangerschappen en seksueel overdraagbare infecties verder gaan stijgen. De kinderen zijn heel nieuwsgierig en hebben veel vragen. Ze willen experimenteren. Je kunt het ze niet verbieden anders gaan ze het juist doen. Daarom geven we de voorlichting, zodat ze weten wat de risico's zijn."

Barrington merkt op dat niet alleen bij SVZ dit probleem zich voordoet: "Bij elk ziekenhuis is het zorgwekkend. We krijgen kinderen jonger dan 15 jaar die voor het eerst komen baren. Het is al voorgekomen dat zo een kind ook nog met hiv of een druiper is besmet. Wat doe je als kind met de rest van je leven? We geven de voorlichting, maar het is toch beter als de kinderen het voorkomen."De kinderen hebben -heel verlegen of met alle moed bij elkaar geschraapt en soms gesteund door hun klasgenoten- veel vragen gesteld en opmerkingen gemaakt. Ze wilden onder andere weten of oraal en anaal veiliger is om een zwangerschap en geslachtsziekte te voorkomen, of je een ijsje- of broodzakje kan gebruiken in plaats van een condoom, waarom een condoom soms niet helpt en of je kan zien of iemand een geslachtsziekte heeft, wat er met je lichaam gebeurt als je zwanger bent. De groep verloskundigen heeft geduldig al de vragen van de tieners beantwoord. Hen is ook uitgelegd wat voor impact zwangerschap heeft op een te jong lichaam, de aandoeningen die daarbij ontstaan en wat er allemaal gedaan kan worden om veilig seks te hebben. Voor een groot deel van de leerlingen is de oplossing simpel: voorlopig gewoon niet aan seks beginnen. Naast de campagne kan de gemeenschap elke dag binnenstappen voor informatie op de Verloskundige afdeling van het SVZ, delen Barrington en Menig mee. Ze willen zoveel mogelijk ouders en kinderen bereiken. Ook voor andere vragen die met zwangerschap te maken hebben, is men er terecht.De campagne op de scholen zou tot 3 mei duren. Maar door het protest tegen de verhoogde stroomtarieven op 2 en 3 mei, is de campagne afgelast.

| starnieuws | Door: Redactie