• maandag 02 October 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Vogelgriepvirus dichtbij, LVV houdt situatie in de gaten

| snc.com | Door: Redactie

Het vogelgriepvirus is niet meer ver verwijderd van Suriname. Eind oktober zijn er twee gevallen genoteerd in Colombia. “We zijn op onze hoede en houden de situatie nauw in de gaten”, zegt onderdirecteur Faizel Wilnis van de Veterinaire Dienst van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij.

Naeen explosieve toename van besmette gevallen aan het begin van dit jaar in heel Europa en de Verenigde Staten van Amerika (VS), was dit virus recent onder controle. Er werden toen zelfs door LVV beperkingen gelegd op de import van pluimvee gerelateerde producten uit Europa en de VS. De afgelopen tijden beginnen de besmettingen weer

toe te nemen.

Wilnis geeft aan dat in Europese landen als Engeland, Nederland, Duitsland en Noorwegen dit virus nu weer voor heel wat ellende zorgt. “Gelukkig worden er geen kipproducten gehaald uit de getroffen gebieden. De importeurs houden zich ook streng aan de regels”, weet Wilnis.

Volgens de onderdirecteur zijn er plannen gereed in geval de situatie in de regio verergert. De inspecteurs voor de grondpostbewaking, die recent meededen aan een grondpostbewaking pilotproject, zullen ook ingezet worden als het aantal besmettingen in de regio toeneemt.

Door de uitbraak in Engeland heeft Barbados de invoer van levende vogels, pluimvee en pluimveeproducten uit het Verenigd Koninkrijk tijdelijk opgeschort. “Hoewel er geen menselijke gevallen van de uitbraak zijn geweest, heeft dit virus het potentieel om mensen te infecteren. Zoals met de meeste ziekten die niet aanwezig zijn in dit gebied, is de beste bescherming het versterken van de quarantainemaatregelen,” zei de Barbadiaanse Chief Veterinary Officer, Dr. Mark Trotman, bij de aankondiging van de maatregel.

Hij zei dat het verbod met onmiddellijke ingang de invoer door passagiers van alle verse of gekookte pluimveeproducten zal omvatten, met uitzondering van volledig gekookte producten in hermetisch afgesloten verpakkingen.

keynews


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie