• maandag 15 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Visvergunningen geen belemmering voor ‘strategische’ Guyana/Surinaamse relaties

| snc.com | Door: Redactie

Door Vishani Ragobeer

vishani@newsroom.gy

In de Boven-Corentijnse regio van Guyana zijn er tientallen Guyanese vissers die hun handel uitoefenen in een zeegebied voor de kust van buurland Suriname.

Die Guyanezen sluiten zich aan bij tal van andere lokale vissers die bereidwillig een kostbare en uitbuitende overeenkomst met Surinamers aangaan, zodat ze in de Nederlandstalige wateren van het land kunnen vissen.

Nu Guyana en Suriname nauwere banden hebben, hebben de Guyanese vissers goede hoop dat een belofte om 150 speciale visvergunningen te verlenen, zal worden nagekomen. Dit wordt gezien als de oplossing voor de al lang bestaande illegale regeling.

“Guyana is om vele redenen een strategische partner, maar het opbouwen van die relatie gaat met ups en downs.

"... We weten dat aangrenzende buren altijd gebruik maken van elkaars faciliteiten, rivieren enzovoort, dus we moeten gewoon een situatie creëren waarin iedereen weet wat hij moet doen", zei de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken Albert Ramdin tegen de News Room in een recent interview.

Minister van Buitenlandse Zaken van Suriname, Albert Ramdin, sprak de News Room in een recent interview (Foto: News Room)

Minister van Buitenlandse Zaken van Suriname, Albert Ramdin, sprak de News Room in een recent interview (Foto: News Room)

Minister van Buitenlandse Zaken van Suriname, Albert Ramdin, sprak de News Room in een recent interview (Foto: News Room)
Hij werd gevraagd commentaar te geven op de vertraging bij het verlenen van de vergunningen aan Guyanese vissers.

Hoewel hij vaag bleef in zijn antwoorden en in plaats daarvan verklaarde dat hij "niet wil uitnodigen tot een discussie via de media", erkende Ramdin dat er enkele "ingewikkelde problemen" zijn rond de licenties.

In de afgelopen twee jaar hebben deze twee buurlanden de samenwerking verdiept, waarbij plannen om samen offshore olie- en gasbronnen te ontwikkelen centraal staan ​​in het partnerschap.

Blijkbaar als gevolg van de verdieping van de betrekkingen, kondigde president Dr. Irfaan Ali vorig jaar aan dat de Surinaamse autoriteiten de broodnodige visvergunningen rechtstreeks aan Guyanezen zullen afgeven.

Deze aankondiging werd gedaan tijdens een gezamenlijke persconferentie aan het einde van het bezoek van de Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi aan Guyana in augustus 2021. Vervolgens werd opgemerkt dat het Nederlandstalige land 150 SK-licenties zou verstrekken aan Guyanese vissers.

The Heads-of-State speaking at the joint press conference on Thursday, August 19, 2021

De staatshoofden spreken op de gezamenlijke persconferentie op donderdag 19 augustus 2021

De staatshoofden spreken op de gezamenlijke persconferentie op donderdag 19 augustus 2021
De Surinaamse autoriteiten beweren dat ze al vergunningen aan Guyanezen hebben verleend, een bewering die kritisch werd bekeken door de leiders van Guyana.

Ramdin weigerde te vermelden hoeveel vergunningen er al waren verleend, maar verduidelijkte dat die vergunningen zijn verleend aan Guyanezen die in Suriname wonen.

Te midden van toenemende onrust aan beide kanten met Guyanese vissers die om de beloofde vergunningen smeken, zijn sommige Surinaamse zakenlieden tegen de afgifte van de vergunningen.

Maar Ramdin smeekte de belanghebbenden om de lopende gezamenlijke ontwikkelingsplannen te overwegen.

“We moeten ook het grotere goed voor ogen houden.

"Het is niet in het voordeel van Suriname en Guyana als we om deze redenen niet in staat zijn om vooruitgang te boeken in die samenwerking", zei Ramdin.

De situatie lijkt ingewikkelder dan de minister van Buitenlandse Zaken doet vermoeden.

ILLEGALE LICENTIES

Vanwege de nabijheid van Guyana's Berbice-provincie en Suriname, wordt er al tientallen jaren in Surinaamse wateren gevist. Op basis van de Surinaamse wet is het echter illegaal voor Guyanese vissers om vergunningen te verkrijgen om daar te vissen.

Harry (niet echte naam), een Guyanese visser uit het Boven-Corentijnse gebied, legt uit dat Surinaamse vergunninghouders deze vergunningen vaak leasen of verhuren aan Guyanese vissers, hoewel dit bij de wet van het land verboden is.

 

Fishing boats in Berbice

Fishing boats in Berbice

Harry's echte naam is geheim gehouden vanwege zijn opmerkingen over de illegale regelingen die vissers aangaan. Hij vreest ook dat zijn levensonderhoud ernstig wordt bedreigd.

“… ze nemen deze vergunningen af ​​en bellen de Guyanese man en zeggen dat ze de boot naar Suriname moeten brengen, maar ze registreren het als hun eigen boot.

"Zij (de Surinaamse vergunninghouders) hebben geen boten, maar ze krijgen gewoon het papierwerk", vertelde Harry woensdag aan de News Room.

Tien jaar geleden kostten licenties ongeveer US $ 500 (of ongeveer GY $ 105.000). Nu kan deze regeling ongeveer US $ 3000 (of ongeveer GY $ 630.000) of meer kosten, waardoor het een behoorlijk lucratieve regeling is.

Guyanese vissers hebben echter toegegeven deze vergunningen te dupliceren. Afgelopen week zijn in Suriname drie kapiteins aangehouden die met valse vergunningen zijn gevonden. Ze kregen een boete en werden vrijgelaten, waarbij de Surinaamse autoriteiten hun boten in beslag namen.

Ook onder de huidige regeling gaat de door Guyanezen gevangen vis meestal eerst naar Suriname en wordt de afgekeurde vangst vervolgens naar Guyana gestuurd.

Soms wordt deze eis omzeild en wordt de vis rechtstreeks naar Guyana gesmokkeld.

Deze vergunningssituatie heeft de Guyanese vissers al geruime tijd verontrust.

De stijgende kosten waren voor Berbice-vissers aanleiding om bij president Ali te lobbyen voor enige verlichting. Vandaar dat werd gestreefd naar de rechtstreekse verstrekking van licenties aan Guyanezen. En die licenties werden verwacht tegen januari 2022.

Guyanese leiders, waaronder president Ali, vice-president Dr. Bharrat Jagdeo en minister van Landbouw Zulfikar Mustapha, blijven de lokale vissers verzekeren dat die vergunningen aan Guyanezen zullen worden verleend.

Minister of Agriculture Zulfikar Mustapha

Minister of Agriculture Zulfikar Mustapha

Dinsdag herinnerde minister Mustapha de News Room nog aan de toezeggingen van de Surinaamse regering.

"... Ik heb gesprekken gehad met de minister van Landbouw in Suriname en hij heeft me trouw beloofd dat we de 150 vergunningen zullen hebben", zei Mustapha aan de zijlijn van een evenement.

Eerder zei Mustapha dat de regering het bewijs van de gedane belofte had geschreven. Hij beloofde die documenten te zijner tijd beschikbaar te stellen.

Vorige maand, toen de News Room Suriname bezocht, weigerde de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij van het land, Prahlad Sewdien, commentaar te geven op de kwestie.

Udo Karg, de voorzitter van de Surinaamse Zeevruchten Associatie (SSA), was er echter op gebrand zijn verzet tegen de distributie van deze licenties kenbaar te maken.

“We weten niets van de 150 vergunningen omdat het volgens onze wet onmogelijk is.

"Voor ons is het niet eens een discussie (en) we kijken erg verbaasd hoe het een discussie wordt", vertelde Karg onlangs aan de News Room.

ZORGEN OVER OVERVISSERIJ

Zijn verzet tegen het verlenen van deze vergunningen komt niet alleen voort uit het Surinaamse recht.

Udo Karg, the President of the Suriname Seafood Association (SSA) (Photo: News Room)

Udo Karg, the President of the Suriname Seafood Association (SSA) (Photo: News Room)

Udo Karg, de voorzitter van de Surinaamse Zeevruchten Associatie (SSA) (Foto: News Room)
Karg legde uit dat hij zich, net als veel andere belanghebbenden in de Surinaamse visserij, zorgen maakt over overbevissing.

Overeenkomstig het visserijbeheersplan van het land hebben de Surinaamse autoriteiten het aantal verleende visvergunningen in de verschillende visserijzones beperkt. Het wordt geadviseerd dat SK-licenties worden verminderd.

Omdat Surinaamse vissers hoopten hun visbestanden duurzaam te beheren, stelde Karg voor dat de Guyanese autoriteiten aanvullende wegen zouden onderzoeken om de verschillende vispopulaties in Guyana te vergroten. Dit zou de Guyanezen de broodnodige vis moeten opleveren.

Ondertussen steunt hij geen enkele carve-out voor Guyanese vissers om deze vergunningen te krijgen. En hij pleit voor het handhaven van sterke straffen voor degenen die betrokken zijn bij de illegale regelingen.

Hij zegt dat hij geen scrupules heeft met Guyanezen, maar is van mening dat overbevissing, die kan worden verergerd door het verlenen van vergunningen aan Guyanese vissers, de grootste zorg moet zijn.

"Het heeft niets te maken met relaties, het heeft te maken met gezond verstand", benadrukte Karg.

 

BRON: https://newsroom.gy/ | Google Translate


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie