• zaterdag 20 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

VHP’er Djoties Jaggernath stapt over naar Abop

| sun.sr | Door: Redactie

‘Ik ga kijken wat we kunnen betekenen. Ik ben een spitsspeler, een politicus die altijd in de spits heeft gespeeld. Ik kan niet ‘brongbangi’ gaan doen toch.’ Woorden van de gewezen parlementariër van de VHP, Djoties Jaggernath, op de vraag of hij voornemens zou zijn de oranjepartij de rug toe te keren en zich aan te sluiten bij de Abop. ‘Ik kijk welke vereniging mij wil laten rennen als spits. Dan ben ik stand by om daar me krachten te geven’, zegt de politicus tegenover SUN. 

Hij benadrukt het volgende: ‘Bij VHP ben ik op ‘brongbangi’. Als je spitsloper bent, dan ga

je balen toch’, onderbouwt hij zijn besluitvorming. De vraag waarom hij op de ‘brongbangi’ geplaatst zou zijn, zou het beste beantwoord kunnen worden door degenen die dit gedaan zouden hebben met de oud-parlementariër. ‘Is net als een kind dat gestraft wordt, moet je vragen aan die mensen van waarom heb je dat kind gestraft.’ 

Jaggernath houdt voor ogen dat de Abop deel uitmaakt van de regeercoalitie en binnen bijkans 14 maanden, naar aanloop naar de verkiezingen toe, nog zaken kan realiseren voor de burgers in het district Nickerie. Op dit aspect zal de volksvertegenwoordiger de nadruk leggen. Dat de resterende 14

maanden, de zaken die beloofd waren door de VHP, alsnog gerealiseerd worden door de Abop.

‘Iedereen moet voorzien worden van een Bazo-kaart’, beklemtoont Jaggernath die reeds decennia lang zijn krachten geeft aan het rijstdistrict als RGD-arts. Hij is er beslist niet over te spreken dat personen die deel uitmaken van zwakke financiële huishoudens, slechts mondeling de toezegging hebben gehad een Bazo-kaart te krijgen. ‘Terwijl ze daar recht op hebben’, benadrukt de arts. Vooral de categorieën van 0 tot 16-jarigen en 60-plussers.

Dergelijke personen zouden hun dokterskaart in hun brievenbus toegestopt moeten krijgen, blijft Jaggernath erop hameren. Dat ze opnieuw een aanvraag moeten indienen, voorzien van hun electriciteit- en waterrekeningen, vindt de medicus ronduit belachelijk en een ondemocratische handeling. ‘Dat staat niet in de wet, of dan moet de wet gewijzigd worden in het parlement.’ 

De arts vindt het meer dan logisch dat wanneer een burger vijf jaren geleden al in aanmerking is gekomen voor een Bazo-kaart, nu gelet op het beleid, slechter aan toe zijn geworden, alles is duurder geworden. ‘Hoe verwacht je nu dat een burger na vijf jaren, de winkelprijzen zijn met 300 procent gestegen, alles is duur geworden, EBS- en watertarieven zijn gestegen, dat die persoon wel in staat moet zijn om zijn of haar eigen particuliere medische doktersverzekeringskosten te betalen. A no kan toch.’ Jaggernath blijft erbij: ‘Wanneer iemand al een Bazo-kaart heeft gehad, moet je gewoon verlengen. En niet weer opnieuw het wiel gaan uitvinden.’ Ondertussen zitten de arme burgers zonder kaart en wanneer een of andere ziekte zich plotseling aanmeldt, kan het fataal aflopen.

De politicus verduidelijkt eveneens, niet te begrijpen waarom zijn overstap naar de Abop, een golf van commotie teweeg moet brengen binnen de samenleving. ‘We zijn een democratisch land, ik mag bepalen waar ik mijn krachten geef. De totale VHP werkt met de Abop. Dan wat is het probleem wanneer de persoon Jaggernath de Abop gaat ondersteunen. In feite volg ik gewoon de VHP. Bijna neem ik de VHP als voorbeeld. Dus het zou geen commotie moeten zijn bij de VHP, aldus Jaggernath. 

Jaggernath werd lid van de VHP, toen hij in 1996 na zijn artsenstudie in Nederland terugkeerde naar Suriname. In 2002 maakte hij de overstap naar de NDP, waar hij tijdens de verkiezingen van 2005 lijsttrekker werd in Nickerie. Echter, bij die verkiezingen werd lijstduwer Rachied Doekhie gekozen namens de NDP. In 2011 keerde Jaggernath terug naar de VHP, waar hij in 2015 kandidaat werd gesteld in Nickerie als lijsttrekker. Dit keer werd hij wel gekozen tot DNA-lid. Bij de verkiezingen van 2020 werd hij niet meer gekandideerd door de VHP. Vervolgens werd hij benoemd tot medisch directeur van het Mungra Medisch Centrum (MMC). In september 2022 werd hij ontheven door minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. Daarna is de relatie tussen hem en de VHP verstoord.

| sun.sr | Door: Redactie