• maandag 25 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

VHP: NDP heeft geen recht van spreken over ons rechtssysteem

| starnieuws | Door: Redactie

Reactie op het artikel van de NDP: Rechtssysteem wordt internationaal weer te schande gezet. De NDP, geboren uit de zogenaamde revolutie heeft geen recht om te praten over ons rechtssysteem. Het is de NDP en haar voorzitter die stelselmatig ons rechtssysteem hebben geschonden.

Aan dít soort politieke hypocrisie van de NDP gaan de Surinaamse en internationale gemeenschap kapot. Mensenrechtenschenders hebben geen recht van spreken over ons rechtssysteem/democratie.

De NDP, die vanaf 2010 tot 2020 in de regering zat en de meerderheid had in DNA, heeft herhaaldelijk geprobeerd het strafproces rondom de Decembermoorden te politiseren. De paarse partij lijkt selectief te vergeten welke

politieke invloed zij zelf heeft uitgeoefend. De NDP lijkt te vergeten dat het hun coalitie was die de omstreden amnestiewet van 5 april 2012 heeft doorgedrukt, ondanks nationale en internationale bezwaren.

Laat de NDP eerst goed nagaan wie het land Suriname op grove wijze te schande heeft gezet. Er zijn voorbeelden te over van hoe Bouterse en de NDP ons geliefd Suriname zowel nationaal als internationaal te schande hebben gezet. Tussen 2010-2020 zijn er veel constitutionele aanvallen op de democratie en rechtsstaat gepleegd tijdens de NDP-regering van Desi Bouterse, de militaire dictator in de jaren tachtig.

Vraag maar aan de advocaten betrokken

bij het strafproces over de Decembermoorden van 1982. Dat dit strafproces lang heeft geduurd was vooral te wijten aan de vele pogingen van de NDP-regering en Desi Bouterse als president en hoofdverdachte, om het te dwarsbomen en ongrondwettelijk te beëindigen.

NDP is vergeten dat haar voorzitter en voormalig president geprobeerd heeft de procureur-generaal te ontslaan. De aanleiding hiervoor was de straf van twintig jaar cel die het OM eind juni tegen hem eiste voor zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982. Het ontslaan van de PG, die voor het leven is benoemd, vormde een ernstige inbreuk op de onafhankelijkheid van de rechtspraak.

Het fundament van de rechtsstaat was toen publiekelijk aangetast. Het artikel van NDP lijkt dan ook niet alleen onzorgvuldig, maar ook hypocriet gezien hun eigen politieke manipulaties en pogingen tot beïnvloeding van het rechtssysteem.

Het is belangrijk dat de NDP erkent dat politieke inmenging in het rechtssysteem de geloofwaardigheid van de rechtspraak ondermijnde en de zoektocht naar gerechtigheid belemmerde. Het is volstrekt onaanvaardbaar dat de NDP volhardt in het ondermijnen van het rechtssysteem door inbreuk te plegen op het intelligentievermogen van de gewone burger.

Nu valt wel te verwachten dat een ex-president en zijn partij, die weinig op hebben met begrippen als rechtsstaat en integriteit, zich niet veel gelegen laat liggen aan dit soort fundamenten van de ‘rule of law’.

De NDP neemt het op voor Derek Ramsamooj. Ze weet dat Ramsamooj verdacht wordt van deelneming aan een criminele organisatie, valsheid in geschrifte, fraude en heeft gehandeld in strijd met de Anti-corruptiewet. Hij zou opiniepeilingen hebben gedaan voor de NDP en zou toen voor zijn verdiensten zijn uitbetaald door de SPSB. Hij gaf zelf aan dat hij betaald is door de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), maar dat hij werkzaamheden heeft verricht voor de toenmalige president van het land, Desiré Bouterse.

De zaak Derek Ramsamooj is een aangelegenheid van het Openbaar Ministerie en niet van president Santokhi. Wat heeft president Santokhi met die zaak te maken? Voor de NDP is het heel gemakkelijk om de naam Santokhi, in de mond te nemen. Onder het bewind van Bouterse waren het Openbaar Ministerie, de rechterlijke macht en Santokhi, het mikpunt van spot, intimidatie en dreigementen. Toen heeft de NDP, nooit van zich laten horen over het schenden van de mensenrechten.

Is het hoofdbestuur van de NDP zo snel vergeten dat 15 weerloze burgers zonder vorm van proces op 8 december 1982, op gruwelijke wijze zijn vermoord? Toen zijn ze zonder toegang tot een advocaat of rechtbank vastgehouden en ook zonder aanklacht.

Gedurende hun detentie werden ze onderworpen aan langdurige ondervragingen en zonder de benodigde basisvoorzieningen zoals voedsel, water, medicijnen en slaap. Ze werden gedwongen documenten te ondertekenen en voor te lezen op de televisie. Heeft de NDP ooit het internationaal BUPO-verdrag geëerbiedigd?

Volgens de NDP wijzen Ramsamooj's advocaten erop dat de politieke vervolging van hun cliënt een bedreiging vormt voor de democratische waarden en de rechtsstaat in het Caribisch gebied en ernstige schendingen van internationaal recht. Grote onzin wat de NDP zegt, de partij neemt alles over wat de buitenlandse advocaten zeggen. Bedrog en misleiding zijn instrumenten van de NDP, derhalve roept de VHP de samenleving op om waakzaam te zijn. 

| starnieuws | Door: Redactie