• maandag 22 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

VES-topman: overheid moet geld halen bij goudsector en belastingontduikers

| suriname herald | Door: Redactie

VES-topman Steven Debipersad is van mening dat de overheid de extra financiële middelen moet verkrijgen van personen die nog geen belasting of belasting over toegevoegde waarde (btw) betalen. Hij benadrukt dat de druk niet voortdurend op dezelfde groep burgers moet worden gelegd. Hierbij wijst hij specifiek op de goudsector, waar volgens hem aanzienlijke inkomsten te halen zijn, maar waar momenteel geen adequate maatregelen tegen worden genomen.

Debipersad reageert op uitspraken van vicepresident Ronnie Brunswijk, die eerder verklaarde dat de goud- en houtsector al voldoende hebben bijgedragen, zelfs meer dan wat in buurland Guyana het geval zou zijn. Debipersad weerlegt dit door

te stellen dat elke staatsbegroting aangeeft hoeveel er van de sector wordt verwacht, maar dat het beoogde bedrag uiteindelijk niet in de staatskas belandt. 

Via ABC Actueel merkte de econoom op dat er voldoende informatie beschikbaar is over bedrijven die actief zijn in de sector maar geen belasting betalen. Debipersad beweert dat de overheid er simpelweg niet op ingrijpt. Volgens de Centrale Bank van Suriname is de goudsector de meest winstgevende sector die de economie een impuls kan geven met haar inkomsten.

De VES-topman is van mening dat dit geen vicieuze cirkel is, omdat de situatie nuchter moet worden benaderd. Hij wijst erop dat

de politiek het moeilijk maakt, terwijl het nemen van besluiten eenvoudig zou zijn als er niet naar het eigenbelang wordt gekeken. 

Volgens hem is het probleem van Suriname geen economisch probleem, maar een kwestie van prioriteiten. “Als de overheid met meer geld dan vorig jaar dingen gaat doen die niet bijdragen aan het ontwikkelingsniveau van ons land, dan is ze niet bezig met het oplossen van problemen maar met het veroorzaken ervan,” aldus de VES-voorzitter. 

Hij stelt voor om alles wat wenselijk is maar niet past in de huidige situatie uit te stellen en door te schuiven naar de toekomst. Hierbij doelde hij op de bouw van het nieuwe DNA-gebouw, een nieuw kantoor voor het ministerie van Volksgezondheid en de bouw van de brug over de Corantijnrivier. De overheid zou volgens hem meer aandacht moeten besteden aan het armoedevraagstuk in verschillende wijken.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie