• donderdag 25 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Vervolgonderzoek composteerbare wegwerpbakjes nodig

| suriname herald | Door: Redactie

Surajni Raghoedat Panday heeft met haar onderzoek naar de fysische, microbiologische en sensorische kwaliteit van composteerbare suikerrietwegwerpbakjes en de impact hiervan op het milieu aangetoond, dat deze bakjes daadwerkelijk binnen negentig dagen afbreken. De jonge onderzoekster, die intussen de titel Bachelor of Science mag dragen, kijkt echter al uit naar een vervolgonderzoek.

“Nu ben ik al nagegaan of de bakjes binnen negentig dagen composteerbaar zijn en daarmee heb ik de eerste fase afgesloten. Nu moet ik een tweede fase aanvangen en dat is de vertering van gebruikte wegwerpbakjes. Dus ik zou aanbevelen dat de overheid met een plan van aanpak komt,

eigenlijk beleidsmaatregelen, waarbij een van de beleidsmaatregelen is dat deze bakjes misschien niet gewoon met huisvuil weggegooid worden, maar dat er speciale zakken geïntroduceerd worden die door particuliere instanties middels betaling opgehaald worden om deze verder te verwerken,” oppert ze. Indien ze de gelegenheid krijgt, zou ze dit vervolgonderzoek zeker willen doen.
.
Uit het eerste onderzoek is onder meer gebleken, dat de consumenten zich er wel van bewust zijn dat deze bakjes composteerbaar en vriendelijk zijn voor milieu, mens en dier. Haar begeleider, voedseltechnoloog Ricky Stutgard, erkent dat de composteerbare bakjes wellicht extra kosten dan de intussen verboden foam
bakjes, maar wijst erop dat de gezondheid van onze omgeving, ons milieu en onze mensen veel belangrijker is.

“Wat heb je eraan dat je kosten gaat besparen, zwaar gaat bezuinigen en op een gegeven moment geen klanten meer hebt, omdat ze allemaal ziek geworden zijn? We moeten een gezonde samenleving achterlaten en dus ervoor zorgen dat we wel geld verdienen, maar dat onze klanten niet ziek worden.”

Stutgard kan zich herinneren dat hij in het kader van het scholenhandenwassentoernooi van Intermed Caribe regelmatig naar Clevia Park ging om het een en ander te organiseren. “Ik had eerder wel van composteerbare bakjes gehoord, maar ik had ze nooit gezien. Op Clevia Park heb ik ze als eerst gezien, die composteerbare bakjes, en dat was lang voordat het besluit genomen was om ze te verbieden.”

De styrofoam bakjes, ook wel bekend als foam bakjes, zijn vanaf 1 november 2019 verboden in Suriname. Per die datum is men overgestapt tot het gebruik van composteerbare wegwerpbakjes. Volgens de voedseltechnoloog zijn de composteerbare bakjes eigenlijk van suikerriet. Bij het wassen van de bakjes zullen gebruikers opmerken, dat ze vanzelf in stukken uiteenvallen. De samenstelling is zodanig dat ze na gebruik losraken.

“Ik heb bijvoorbeeld van een collega begrepen dat hij zaadjes erin plant, bijvoorbeeld tomaten en soepgroenten, maar dat ze na de eerste keer niet kunnen worden hergebruikt. Ze zijn dus niet bestemd om hergebruikt te worden. Maar mensen houden ervan om dingen te gebruiken waarvoor ze niet bestemd zijn,” aldus Stutgard.

| suriname herald | Door: Redactie