• dinsdag 18 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Vertragingen in vuilophaal door regenval, beleid blijft ongewijzigd 

| dagblad suriname | Door: Redactie

Enkele buurtbewoners in Paramaribo-Noord, waaronder mevrouw R.B., geven aan dat hun vuil sinds maandag niet is opgehaald. Dit was de afgelopen weken ook al het geval, waarbij het vuil niet twee keer, maar slechts één keer per week werd opgehaald. De buurtbewoonster vroeg zich af of het vuil nu één keer per week wordt opgehaald in plaats van twee keer, zoals gewoonlijk?

Nog steeds 2 keer per week vuilophaal 

“Dit klopt niet”, aldus Jason Gummels, onderdirecteur Afvalbeheer van het ,inisterie van Openbare Werken, in een reactie aan Dagblad Suriname. Volgens Gummels kan het voorkomen dat de recent ingestelde vuilniswagens (pickups) sommige wegen

niet kunnen bereiken, vanwege wateroverlast door zware regenval. Hierdoor kan de vuilophaal vertraging oplopen, maar volgens de onderdirecteur blijft het beleid ongewijzigd en het afval wordt nog steeds twee keer per week opgehaald. 

Onder water gelopen wegen 

Hij benadrukte, dat het niet de intentie is van het ministerie, in het bijzonder de afdeling Afvalbeheer, om de burgerij te straffen. Maar vanwege calamiteiten, zoals ondergelopen wegen door regenval, kunnen vertragingen ontstaan. Hij vraagt begrip en eenheid van de gemeenschap in dit soort gevallen. Als men bijvoorbeeld ziet dat de weg onderwater is en de vuilophaal niet verschijnt, dat men hun vuil op een

andere manier probeert te verwerken. 

Gevolgen niet tijdige vuilophaal 

Het niet tijdig ophalen van vuil leidt automatisch tot andere problemen door het opgestapelde afval op de bermen of in de vuilnisbakken. Dit veroorzaakt stank en milieuvervuiling, doordat dieren de zakken openscheuren. Aan de onderdirecteur werd gevraagd wat mogelijke oplossingen hiervoor zouden kunnen zijn. 

Oplossing

“Betaalde vuilophaal”, geeft hij aan. “Suriname is het enige land dat gratis vuilophaal heeft”, benadrukte Gummels. Volgens hem zal de betaalde vuilophaal een duidelijk effect hebben op de houding en attitude van mensen ten opzichte van afval. Verder stelt hij dat mensen hun afval vaak dagen voor de ophaaldagen al buiten plaatsen, wat in veel buurten gebeurt. Er moet een gedragsverandering komen en recycling moet worden aangemoedigd. Hij geeft zichzelf als voorbeeld, waarbij hij zijn keukenafval als compost voor planten gebruikt. Op deze manier kan men voorkomen dat afval zich opstapelt.

BewustwordingAan de onderdirecteur werd ook gevraagd wat het ministerie van Openbare Werken, afdeling Afvalbeheer, doet om de bewustwording bij huishoudens te vergroten over correcte afvalscheiding en afvalbeheer, zodat bovengenoemde problemen mogelijk verminderd kunnen worden. 

Gummels zegt hierop, dat zijn afdeling momenteel bezig is met brainstormen over de beste manier om afvalbeheer te verbeteren. “We hebben nog geen gescheiden afvalverwerking, maar daar werken we hard naartoe, dan pas kunnen we beginnen met het vergroten van de bewustwording”, aldus onderdirecteur Jason Gummels.

Recyclingbakken 

Er moet verandering komen binnen de samenleving. Stichting SuReSur plaatst sinds 2015 landelijk zoveel mogelijk verzamelbakken op strategische plaatsen waar plastic afval kan worden ingezameld om het bewustzijn van het publiek te vergroten, zodat men steeds meer gaat werken aan afvalscheiding. Tot nu toe zijn er 117 bakken geplaatst in zes districten. In bijna elke buurt en bij de winkels is zo’n bak te vinden. 

Op de website van Stichting SuReSur zijn de locaties eenvoudig te vinden. In Paramaribo zijn in de ressorten Blauwgrond, Latour en Weg naar Zee elk twaalf recyclingbakken geplaatst. Flora heeft er drie, Welgelegen acht en het centrum vier. Verder zijn ook in de districten Coronie, Nickerie, Wanica, Marowijne en Sipaliwini verzamelbakken geplaatst.

Mensen kiezen er vaak voor om hun afval op de hoek van de straat te plaatsen in plaats van een klein stukje verder te lopen en het in de bestemde recyclebakken te deponeren, aldus Gummels afsluitend. “De burger moet willen”, zegt hij. “Er moet een stukje liefde voor het land op gang komen bij de burgers”, aldus de onderdirecteur Afvalbeheer.

SD 

| dagblad suriname | Door: Redactie