• woensdag 24 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname
Professor Marten Schalkwijk

Verdere verlichting op komst; Covid werkt stagnerend

| sun.sr | Door: Redactie

Het Surinaamse volk snakt naar verlichting. Burgers kunnen moeilijk het hoofd boven water houden. Ook de brede schouders leveren 10% extra van hun inkomen in (solidariteitsheffing). Het Herstelplan om Suriname uit de economische crisis te halen, is in uitvoering. Professor Marten Schalkwijk, coördinator van het plan, zegt in gesprek met Suriname U-News (SUN) dat de regering zich in eerste instantie heeft gericht op de meest kwetsbare groepen.

De uitkeringen voor AOV, AKB, personen met een beperking en zwakke huishoudens zijn al twee keer verhoogd. Ook is er een uitkering voor werklozen, vanwege de COVID-19-situatie. Verder zijn er optoppingen op het salaris

van ambtenaren en anderen gegeven van SRD 1000 en later nog eens SRD 700 per maand. Ligdagtarieven zijn verhoogd en het probleem met bijbetalingen voor medicijnen met SZF is opgelost.

De regering heeft naar vermogen reeds veel geld uitgegeven aan al deze maatregelen, waarbij de laagste inkomens meer dan 100% gestegen zijn. In  januari 2022 komt er verdere verlichting. Hij geeft aan dat de belastingschijven in januari 2022 worden aangepast, met als gevolg meer inkomsten voor de werkende klasse. Ook komt de solidariteitsheffing weg te vallen en gaat de inflatie omlaag. “Hoogstwaarschijnlijk komt er ook nog een loonronde”, vult hij aan.

Schalkwijk

benadrukt dat de economische crisis beheersbaar is gemaakt door de regering. Hij voert aan dat de wisselkoers stabiel is en de financiën en de begroting onder controle zijn. Echter werkt COVID-19 volgens hem stagnerend op de economie. Hij legt uit dat de economie door COVID-19 nog niet optimaal draait. Hierdoor blijven de geprojecteerde inkomsten achter. “We hadden gerekend dat de economie inmiddels open zou zijn zoals in de westerse landen. Echter houden de besmettingen ons nog achter. Dat ligt aan ons. Anders hadden we die economie helemaal kunnen opengooien. De crisis is zeker aangepakt, het is beheersbaar geworden.”

Herstelplan

Van de maatregelen en projecten in het Herstelplan is reeds 14% uitgevoerd, 60 procent in uitvoering en de rest moet worden opgestart. Schalkwijk geeft aan dat er flink getrokken wordt door de Implementatie Unit van het Herstelplan. Hij zegt dat het plan laat is goedgekeurd, waardoor de eerste helft van het jaar is gemist. Hierdoor is er een beetje vertraging opgetreden. De zware maatregelen zijn al getroffen, waaronder de verhoging van de EBS-tarieven en het marktconform maken van de wisselkoers. Met betrekking tot de brandstofprijzen, zegt Schalkwijk, dat deze afhankelijk zijn van de wereldmarktprijzen. Hij geeft aan dat de overheid die niet onder controle heeft.

IMF

Suriname heeft slechts een Staff Level Agreement bereikt met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Schalkwijk zegt dat Suriname alles al heeft gedaan vanuit zijn zijde. Het zit volgens hem vast op een interpretatieverschil tussen IMF en China en daar kunnen wij verder weinig aan doen. Het uitblijven van de extra ondersteuning van het IMF, de IDB en Wereldbank heeft tot nu toe niet echt een zwaar negatief effect gehad. Schalkwijk verwijst naar de wisselkoers die nu vrij stabiel is en het feit dat er geld is voor andere projecten. Het geld van het IMF is vooral voor de Centrale Bank voor de aanvulling van de deviezenvoorraad en voor de begrotingssteun. Schalkwijk voert aan dat het altijd prettig is om extra middelen te hebben om het tekort op de begroting te kunnen opvangen, zodat er niet monetair gefinancierd hoeft te worden. Omdat het een beetje langer duurt, betekent het wel dat wij continu uit eigen middelen en vermogen zaken moeten doen. Dat beperkt de ruimte voor de overheid wel. Wij hopen nog steeds dat het loskomt voor eind van het jaar.” Hij is ook ingenomen met het bezoek van de Wereldbank. Een delegatie is op bezoek bij president Santokhi geweest. De Wereldbank is blij met hetgeen Suriname zelf heeft gedaan om uit de crisis te komen en wil hierin verder ondersteunen.

Johannes Damodar Patak

| sun.sr | Door: Redactie