• maandag 25 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Venetiaan vraagt volk Santokhi niet in de steek te laten

| suriname herald | Door: Redactie

Ex-president Ronald Venetiaan heeft gisteren tijdens de discussieavond van de NPS met als onderwerp “Overleven in de huidige crisissituatie”, gezegd dat president Chan Santokhi het nu niet nodig heeft dat het volk hem in de steek laat nu hij moeilijke keuzes moet maken. Venetiaan zei dat hij zelf veel aspecten van het beleid met de president heeft doorgesproken in zijn voorbereidingstijd als president-elect.

Redactie8 oktober 2022

Venetiaan is van mening dat de president nu geen aanwezigheid van een voorganger nodig heeft op het kabinet. “Wat hij nu nodig heeft, is een volk dat hem niet in de steek laat nu hij moeilijke

keuzes moet maken. Hij moet zijn fouten wel corrigeren, maar wij hebben hem als trekker gekozen om ons voor te gaan in wat vooraf een zware job mocht heten”, zei de ex-president.

Venetiaan benadrukte dat hij hiermee niet aangeeft dat de president het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vaarwel moet zeggen. Integendeel moet nu blijken of de landen in zijn netwerk de rol die hij verwacht, zullen spelen bij de aangekondigde heronderhandeling van het herstelprogramma met het IMF. Venetiaan haalde ook aan dat het belangrijk is dat de regering de geleende en eigen financiële middelen niet laat verdampen bij de nieuwe afspraken

met het IMF.

Venetiaan gaf aan geen tegenstander van het IMF te zijn. Hij gaf aan dat de NPS-coalities wel tijdig hebben ingezien welke de risico’s zijn van het belasten van het IMF met begeleiden van een herstelprogramma voor de Surinaamse economie met geconditioneerde financiële ondersteuning van het IMF. 
 

Bij verschillende aanpassingsprogramma’s, onder andere het Structureel Aanpassingsprogramma (SAP) van de NDP-coalitie, is het volgens de oud-president duidelijk gebleken dat de condities van de financiële ondersteuning door de IMF-maatregelen die leiden tot devaluatie van de Surinaamse munteenheid en sanering van de overheidsbegroting waaronder afschaffing van subsidies en het afslanken van de overheid vereisen.

De gevolgen hiervan zijn volgens Venetiaan al voelbaar. “De ervaring is dat veel van de klappen die de samenleving nu incasseert, onherstelbaar zijn. Als extra klap geldt, dat als de regering moet afwijken van het afgesproken tijdschema, het IMF de pas inhoudt ten aanzien van de overeengekomen financiële ondersteuning van het programma”, sprak Venetiaan. 

Hoewel de regering met eigen middelen en met schenkingen en leningen hier en daar enige financiële ondersteuning aan de financieel zwakste groepen in de gemeenschap geeft, zei Venetiaan dat hij het volk geen rooskleurig beeld kan schetsen. De ervaring leert volgens hem wel dat het mogelijk is om met een aanpassingsprogramma, de weg terug te vinden naar een evenwichtige situatie in onze economie. Echter is dit zonder een automatisch herstel van alle geleden schade, bijvoorbeeld aan spaargelden en pensioenen. “De regering zal moeten zorgen voor opvang, vooral ook van de gepensioneerden in de particuliere sector”, aldus ex-president Venetiaan.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie