• zaterdag 20 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Van Ronaldo tot Kroos: wie gaat met pensioen na EK 2024

| starnieuws | Door: Redactie

Fans van Portugal hopen dat de 39-jarige Cristiano Ronaldo nog steeds de Midas-touch heeft voor het scoren van doelpunten op Euro 2024. (Foto: Reuters)

Euro 2024 is het laatste Europese kampioenschap voor een aantal legendarische spelers die de nadagen van hun carrière ingaan. Er wordt verwacht dat spraakmakende spelers en doorbrekende sterren de schijnwerpers zullen domineren tijdens het Europees kampioenschap voetbal
dit jaar.
Maar het toernooi dat een maand duurt in Duitsland is ook het laatste EK – en in sommige gevallen het laatste internationale toernooi – voor enkele van de grootste voetballers van de 21e eeuw.Een lijst van de vijf beste spelers die hun laatste EK-optreden maken op het evenement van 2024:1. Toni KroosMiddenvelder Toni Kroos zal aan het einde van het EK voor altijd zijn voetbalschoenen aan de kant hangen, terwijl hij probeert een uitstervend Duits elftal naar een droomkampioenschap op eigen bodem te leiden.In wat de "laatste dans" van de Duitser op Euro 2024 wordt genoemd, is het ook
zijn laatste kans om een ​​laatste trofee te winnen, aangezien Kroos zojuist ook zijn afscheid van het clubvoetbal bij Real Madrid heeft aangekondigd.De 34-jarige had zich in 2021 al teruggetrokken uit de internationale competitie, maar kwam na gesprekken met bondscoach Julian Nagelsmann terug op zijn besluit.Bekend om zijn sublieme creativiteit, visie en spelvaardigheid, maakte Kroos deel uit van het almachtige WK-winnende team van Duitsland in 2014 en van de ploeg van 2010 die derde werd.

De centrale middenvelder zal de sport verlaten als een van de meest onderscheiden spelers in de geschiedenis, nadat hij Real Madrid aan maar liefst 23 trofeeën heeft geholpen.

Als Toni Kroos Duitsland naar een verrassend Euro 2024-kampioenschap op eigen bodem kan leiden, zal hij in zijn land universeel worden toegejuicht als een sportgod. (Foto: Reuters)

Weinigen zouden de sympathieke Kroos misgunnen – of onderschatten – die een geweldige carrière afrondde door een sprookjesachtige EK-trofee voor het gastland te winnen.2. Olivier GiroudDe Fransman Olivier Giroud, een van de meest onderschatte aanvallers ooit, zal na deze editie van het EK zijn internationale functie neerleggen, waarmee een einde komt aan zijn 13-jarige carrière bij de nationale ploeg.Giroud, de topscorer aller tijden van zijn land met 57 doelpunten in 131 optredens, zei dat hij besloot met pensioen te gaan om "plaats te maken voor de jongeren".De 37-jarige slaagde er niet in het net te vinden tijdens de overwinning op het WK van 2018 in eigen land, maar scoorde maar liefst vier doelpunten tijdens hun seizoen 2022 in Qatar, waar ze de finale verloren van Argentinië.

Giroud zei dat hij geen specifieke speeltijdverwachtingen heeft voor het EK, maar hoopt een diepe run mee te maken met de volgende generatie spelers van Frankrijk tijdens zijn laatste internationale tournee.

Olivier Giroud, altijd favoriet bij de Franse fans, wil zijn laatste internationale triomf vieren met een overwinning in Duitsland. (Foto: Reuters)

Zodra het EK voorbij is, zal Giroud, die zich nu in de nadagen van zijn onderscheiden carrière bevindt, nog minstens twee jaar clubvoetbal blijven spelen, nadat hij onlangs een contract had getekend bij het Major League Soccer (MLS)-team Los Angeles FC via een gratis transfer van het Italiaanse AC Milaan.3. Luka ModricDe speler met de meeste limieten aller tijden van Kroatië, Luka Modric, zal het team opnieuw leiden op het EK, wat waarschijnlijk zijn laatste grote toernooi zal zijn voordat hij zich terugtrekt uit het internationale voetbal.Modric begon zijn internationale reis bij Kroatië als impactvolle reserve, lang geleden tijdens het WK voetbal van 2006. De 38-jarige bevindt zich nu in de laatste fase van een carrière van overtreffende trap, en zijn X-factor om in zijn eentje de uitkomst van grote wedstrijden te veranderen, neemt langzaam af.De voetbalcarrière van de creatieve middenvelder is zojuist verlengd, nadat Modric een nieuw eenjarig contract bij Real Madrid tekende om hem tot 2025 bij de club te houden.

Ondanks zijn leeftijd zal Modric nog steeds een belangrijke speler zijn voor Kroatië op het EK. Hij zal de aanval orkestreren en zijn team vanaf het middenveld aansturen.

Luka Modric is het hart en de ziel van het Kroatische nationale team sinds het WK voetbal van 2006. (Foto: Reuters)

Nadat hij Kroatië naar een historische tweede plaats op het WK van 2018 en een derde plek op het WK van 2022 had geleid, zou Modric niets liever willen dan de titanen van de sport van streek maken en het Euro 2024-zilverwerk stelen in zijn laatste internationale hoera in Duitsland.4. Manuel NeuerHet EK van 2024 zal naar verwachting de laatste zijn voor de Duitse gedecoreerde doelman Manuel Neuer, die in maart 38 werd.Neuer speelt sinds het WK van 2022 niet meer voor de nationale ploeg, waar ze in de groepsfase werden uitgeschakeld. Helaas brak de sterke Duitser van 1,93 meter zijn been op vakantie na het toernooi en stond hij bijna een jaar buitenspel.De doelman van Bayern München zou naar verwachting zijn comeback maken voor Duitsland tijdens de internationale vriendschappelijke wedstrijden in maart, maar liep tijdens de training opnieuw een blessure op en Marc-Andre ter Stegen trok tijdens zijn afwezigheid de handschoenen aan.

Ondanks dat hij de eerste keus keeper van Duitsland is, zal Neuer waarschijnlijk niet elke wedstrijd op het EK spelen, aangezien Nagelsmann vier doelmannen in zijn voorlopige selectie heeft geselecteerd om de werklast voor zijn blessuregevoelige sterkeeper te spreiden.

Duitsland zal vertrouwen op de ervaren aanwezigheid van Manuel Neuer en verschillende andere belangrijke spelers om door de groepsfase van Euro 2024 te navigeren. (Foto: Reuters)

Maar als Neuer de blessures van zich afschudt en zijn kans krijgt op Euro 2024, krijgen de Duitse fans uit de thuisstad nog een laatste kans om de unieke heldendaden van de 'sweeper keeper' toe te juichen, die die bijnaam kreeg vanwege zijn gedurfde gewoonte om diep in het veld te dwalen om aanvallers uit te dagen.5. Cristiano RonaldoNa te zijn opgeroepen door de Portugese coach Roberto Martinez, zal Cristiano Ronaldo voor de zesde keer op het EK spelen.Op 39-jarige leeftijd is het een opmerkelijke prestatie voor de talisman-aanvaller, wiens atletische en fitnessniveau de leeftijd heeft getrotseerd – en hij blijft een belangrijke speler voor Portugal.Maar de editie van 2024 is vrijwel zeker de laatste keer dat fans zullen genieten van de "Ronaldo-ervaring" op het EK.Ronaldo, de hoogste scorer in het internationale voetbal, wordt 43 als het volgende EK plaatsvindt, wat zijn deelname zeer onwaarschijnlijk maakt. De Hongaarse doelman Gabor Kiraly heeft het record voor de oudste speler op het EK met 40 jaar en 86 dagen.Noch Ronaldo, noch Portugal hebben zich beziggehouden met zijn internationale toekomst, maar gezien de veeleisende aard van de rol van een aanvaller, zou er niets minder dan een wonder nodig zijn voor een speler van boven de veertig om nog eens vier jaar door te gaan tot aan het EK 2028.Er is echter potentieel positief nieuws voor de Portugese fans na het EK 2024: Ronaldo heeft deelname aan de FIFA Wereldbeker 2026 niet uitgesloten.

| starnieuws | Door: Redactie