TERRA INVEST SURINAME & GUYANA: ‘ONWAARHEDEN IN DISCUSSIE ROND MENNONIETEN’
| snc.com | Door: Redactie
De laatste jaren is er in de Surinaamse (sociale) media van alles gezegd over Mennonieten. Het is volgens de organisatie Terra Invest Suriname & Guyana N.V. als representant van Mennonieten in Suriname elke keer verbluffend om te zien hoe onwaarheden een rol blijven spelen in de discussie rond de Mennonieten. “In veel gevallen omdat mensen hun eigen agenda belangrijker vinden dan de ontwikkeling van Suriname, ontwikkeling van het binnenland en ontwikkeling van de landbouw en veeteelt.
In allerlei media zijn vergaande uitspraken steeds weer weerlegd en vervolgens blijven dezelfde berichten terugkomen. Niet omdat ze waar zijn, maar omdat het mensen goed
Een paar concrete feiten als reactie op wat er wordt gezegd:
Mennonieten zijn geen sekte, maar een open gemeenschap.
Mennonieten zijn zeer vreedzaam en vrolijk, je kan met ze lachen, een biertje drinken en ze denken altijd in oplossingen en nooit in problemen. Criminaliteit onder Mennonieten – in welke vorm dan ook – komt niet tot nauwelijks voor. Leg de criminaliteitscijfers van bijvoorbeeld Suriname naast die van de twee miljoen Mennonieten en je zult zien dat criminaliteit onder Mennonieten slechts een schijntje is van dat van Suriname.
Mennonieten kunnen grote bijdrage leveren aan ontwikkeling economie. Ze hebben financiële daadkracht, zijn zeer ervaren en deskundig en werken zeer hard (van 04.00 uur in de ochtend tot 19.00 uur in de avond). Op een landoppervlakte van 0,25 procent van Suriname zijn zij in staat om zo’n 117 miljoen USD per jaar aan de economie bij te dragen (accountantsrapport beschikbaar, primaire opbrengst, de secundaire opbrengst is nog veel hoger).
Dat is meer dan de totale agrarische sector van heel Suriname. Als dat in de toekomst zou stijgen tot 2 procent van de landoppervlakte, dan is de bijdrage aan de economie meer dan 1.000 miljoen USD. Eindelijk meer productie en export en kansen voor het binnenland en dus een terechte keuze van Suriname.
Wordt de rode loper voor de Mennonieten uitgelegd? Terra Invest Suriname & Guyana en de Mennonieten zijn al meer dan drie jaar druk om de Mennonieten de kans te geven om een start te maken. De eerste twee jaar is erg veel tijd besteed om aan stakeholders (ministers, regering, dc’s, gerelateerde bedrijven als de havens en bedrijven die equipment verkopen, traditioneel gezag en bevolking van gemeenschappen) uit te leggen wat de Mennonieten voor Suriname kunnen betekenen.
Uiteindelijk heeft de regering aangegeven – na zeer uitgebreid internationaal onderzoek – dat de Mennonieten welkom zijn en de minister van ruimtelijke ordeningen en milieu ziet grootschalige landbouw als een kans voor gestructureerde ontwikkeling van Suriname met behoud van duurzaamheid en bewaking van het bos. Naar zijn mening mag Suriname kiezen voor ontwikkeling door enige procenten van het bos – op geselecteerde plekken – te gebruiken en kan daarmee ook nog steeds een adequaat bosbeheer vormgegeven worden.
De hele wereld heeft zich ontwikkeld door keuzes te maken, Suriname mag dit ook doen. Er is echter geen sprake van een rode loper, als dat zo was geweest, dan waren de Mennonieten nu al een paar jaar aan het werk. Echte investeerders – zonder echte steun van de regering – hebben het zeer moeilijk om zich in Suriname te vestigen. En dit geldt ook zeker voor de Mennonieten.
Gaat de komst van Mennonieten ten koste van het bos? Grootschalige landbouw in Suriname kan alleen als een gedeelte van het bos ingezet zal worden voor die landbouw. Als Suriname kiest om bijvoorbeeld 2 procent van zijn landoppervlakte te gebruiken voor landbouw, dan levert dat op jaarbasis meer dan 1 miljard USD op en blijft Suriname met 91 procent ‘by far’ het meest bosrijke land van de wereld.
De opbrengst voor de economie kan ook gericht gebruikt worden voor adequate bescherming van het bos; jongeren kunnen door het ontstaan van werkgelegenheid weer terugkeren naar hun gemeenschappen en er ontstaat de mogelijkheid om niet meer afhankelijk te zijn van schadelijke, kleinschalige mijnbouw (goud e.d.).
Spelen Mennonieten eventueel een rol bij het grondvraagstuk? Mennonieten spelen geen enkele rol bij het grondenvraagstuk. Mennonieten zullen alleen land kopen als vooraf duidelijk is dat het reeds bestemd is voor landbouw en dat er geen aanspraken zijn van tribale volken en inheemsen.
Stap 1 bij het maken van een keuze voor land is altijd overleg met het traditioneel gezag in de omgeving. Mennonieten respecteren als geen ander de cultuur en het geloof van anderen en zullen zich voor 100 procent gaan houden aan wet- en regelgeving van Suriname. Zij zullen dus altijd de cultuur en de aanspraken op land respecteren. Mennonieten zullen in principe gebruikmaken van land dat al bedoeld was voor landbouw (landbouwbestemming).
Zijn Mennonieten niet welkom in Guyana en Brazilië? Er wonen en werken geen Mennonieten in Brazilië, en er zijn dus ook geen plannen om daar te vertrekken. Mennonieten zijn slechts twee keer op doorreis naar Suriname door Guyana getrokken. Zij hebben NOOIT plannen gehad om zich in Guyana te vestigen, gewoonweg omdat ze de Surinaamse samenleving een veel aantrekkelijkere optie vinden dan Guyana.
Hebben Mennonieten al land in Suriname? Hierover kunnen wij kort zijn. Op de dag van vandaag – 7 januari 2024 – hebben Mennonieten GEEN LAND in Suriname. Geen 220.000 hectare in het Nassau Gebergte, geen land in Brokopondo in de omgeving van Klaaskreek, geen land rond Witagron en Tibiti. Gewoon nog steeds geen land.
Respecteren Mennonieten wet- en regelgeving in het algemeen en milieuwetgeving in het bijzonder? Vanuit hun cultuur hebben Mennonieten groot respect voor autoriteit en wet- en regelgeving. Zij zullen zich dan ook voor 100 procent houden aan wet- en regelgeving, ook op het gebied van milieu. Er wordt hard gewerkt aan een Milieu Effect Rapportage en Maatschappelijke Kosten Baten Analyse gebaseerd op internationale en concrete feiten.
Kunnen Mennonieten bijdragen aan het bereiken van kerndoelstellingen van de regering van Suriname? Belangrijke kerndoelstellingen van Suriname zijn al 50 jaar: verhogen productie en export, verlagen van de import, ontwikkeling van het binnenland, voedselschuur van de CARICOM worden. Het is niet aan ons om uitspraken te doen of Suriname hierin geslaagd is. De feiten wijzen echter op het tegendeel.
De Mennonieten vormen een unieke kans om hierin verandering te brengen. Eindelijk productie, eindelijk een echte stijging van export, eindelijk een kans om de import in de CARICOM te verminderen, eindelijk echte werkgelegenheid in het binnenland, eindelijk de voedselschuur van CARICOM.
Tegelijkertijd ook een kans voor Surinaamse bedrijven en werkers. In andere landen in Zuid-Amerika hebben Mennonieten laten zien dat ze kunnen delen. De ontwikkeling is daar uiteindelijk altijd gepaard gegaan met de ontwikkeling van landbouw voor niet-Mennonieten, Mennonieten zijn altijd bereid daarbij te helpen.
| snc.com | Door: Redactie