• dinsdag 03 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SURINAME’S OPKOMENDE OFFSHORE OLIE- EN GASINDUSTRIE

| united news | Door: Redactie

Bron: OilPrice.com

De recente offshore olievondsten van Suriname trekken wereldwijd de aandacht en zorgen voor aanzienlijke investeringen van grote internationale oliemaatschappijen.

Terwijl Guyana lange tijd in de schijnwerpers stond vanwege zijn snelle olie- en gasontwikkelingen, wordt Suriname nu steeds meer gezien als een veelbelovende speler in de energiewereld. Verschillende oliemajors hebben al overeenkomsten getekend voor verdere exploratie in Suriname en verwachten rond 2030 aanzienlijke opbrengsten te realiseren. De olieontwikkeling in Suriname en Guyana zou de Cariben kunnen transformeren tot een leidende in de regio en de wereldwijde olie- en gasindustrie.

Ondanks de kleine oppervlakte en bevolking heeft Suriname een enorm potentieel om de

economie aanzienlijk te laten groeien en zich te ontwikkelen tot een belangrijke internationale energieproducent. Tot voor kort was de olieproductie in Suriname vooral beperkt tot de onshore-activiteiten van het staatsbedrijf Staatsolie, met een productie van ongeveer 17.000 vaten per dag. Offshore vondsten in 2019 en 2020 hebben echter de interesse van grote oliemaatschappijen gewekt, wat resulteerde in licenties voor offshore-blokken en productiecontracten met onder andere Chevron en QatarEnergy. In mei 2023 werd een 30-jarig contract ondertekend tussen Staatsolie, TotalEnergies en QatarEnergy voor de blokken 6 en 8, waar Staatsolie een belang van 40 procent heeft via dochteronderneming Paradise Oil Company.
De eerste exploratiefase zal naar verwachting zes jaar duren.

Internationale oliemaatschappijen zoeken naar nieuwe regio’s om de toekomst van hun olie- en gasactiviteiten te waarborgen, aangezien veel traditionele oliereserves wereldwijd uitgeput raken en bestaande operaties vaak zeer koolstofintensief zijn.

De groeiende druk om emissies te verlagen stimuleert investeringen in nieuwe olierijke gebieden, zoals Suriname. Ontwikkelingen hier kunnen bijdragen aan langdurige en efficiëntere olieproductie, en tegelijkertijd bieden ze bedrijven de kans om te investeren in duurzamere technologieën.

In oktober kondigde het Franse TotalEnergies een investering van 10,5 miljoen dollar aan voor de ontwikkeling van een groot olieveld in blok 58, ongeveer 140 kilometer voor de kust van Suriname. Dit veld, GranMorgu genaamd, zou naar schatting 700 miljoen vaten olie-equivalent bevatten en ligt naast het reusachtige Stabroekblok van ExxonMobil in Guyana. TotalEnergies integreert nieuwe technologieën om de uitstoot te beperken, waaronder een volledig elektrische drijvende productiefaciliteit (FPSO) en systemen voor hergebruik van warmte en waterkoeling. Het bedrijf zal ook geen gas affakkelen en implementeert een methaandetectiesysteem voor nauwkeurige monitoring.

Volgens een rapport van Wood Mackenzie zouden Suriname en Guyana vanaf het volgende decennium samen tot 12 miljoen metrische ton LNG per jaar kunnen leveren. Blokken zoals het Haimara-cluster in Guyana en het Sloanea-blok 52 in Suriname bevatten naar schatting samen 13 biljoen kubieke voet aardgas.

In september sloot Staatsolie een memorandum van overeenstemming met het Braziliaanse staatsbedrijf Petrobras voor samenwerking op het gebied van koolstofopslag, duurzame energie, kennisdeling en crisisplanning. In november tekende de Noorse dienstverlener Argeo een achtjarig contract met Staatsolie voor het verzamelen en verwerken van data in Surinaamse wateren. Staatsolie verwacht dat de nieuwe olieactiviteiten Suriname in totaal tot 26 miljard dollar kunnen opleveren. Minister van Financiën en Planning, Stanley Raghoebarsing, verklaarde echter in oktober dat Suriname geen nieuwe leningen zal aangaan op basis van toekomstige olieopbrengsten. “Wij willen geen olie die nog niet gewonnen is verpanden voor snel geld, omdat dat een last zou zijn voor toekomstige generaties,” aldus Raghoebarsing.

Hoewel Guyana meer aandacht heeft gekregen, groeit Suriname gestaag uit tot een belangrijke speler in de olie- en gaswereld, mede door nieuwe samenwerkingen met grote internationale oliemaatschappijen. Het potentieel van de offshore-reserves van Suriname, in combinatie met aanzienlijke investeringen van TotalEnergies, Petronas, APA Corp. en QatarEnergy, zou de kleine Zuid-Amerikaanse natie snel kunnen laten uitgroeien tot een grote internationale olieproducent.

UNITEDNEWS|ENERGY

 

 

| united news | Door: Redactie