Suriname ziet 2022 als sleuteljaar voor olie- en gassector
| snc.com | Door: Redactie
Nu Guyana momenteel in de schijnwerpers staat, gecreëerd door het begin van de olieproductie en de impact die dit heeft gehad op de interesse van investeerders in het land, lijkt buurland Suriname aan het kauwen te zijn, in afwachting van zijn beurt om te baden in de glans van zijn eigen olierijkdom.
Het politieke bestuur in Paramaribo wacht op bevestiging van de oliemaatschappijen Total en Apache van hun definitieve investeringsbeslissing in het Block 58-project van het land dit jaar en daarna, de stap naar eerste olie in 2025.
Mocht de investeringsbeslissing van de twee bedrijven vruchten afwerpen, dan zal de offshore-ontwikkeling van
Net als Guyana heeft Suriname een aanzienlijke mate van belangstelling van investeerders gewekt door aankondigingen van olie- en gasvoorraden van wereldklasse in het Guyana-Suriname Basin. De gemeenschappelijke belangen hebben geleid tot een golf van grensoverschrijdend diplomatiek verkeer, waaronder uitwisselingsbezoeken op presidentieel niveau en overeenkomsten om bilaterale initiatieven na te streven die bedoeld zijn om de samenwerking op zowel olie- als niet-oliegebieden van ontwikkeling uit te breiden.
Medio 2021 had de Surinaamse president Chandrika Santoki bij de opening van de
Santoki had destijds gezegd dat de verwachte inkomsten uit Suriname's eerste offshore-ontwikkeling de regering in staat zouden stellen haar economische welvaart en het welzijn van het Surinaamse volk te versterken en te bevorderen. “We weten dat onze natuurlijke hulpbronnen zowel herstel als groei kunnen versnellen, maar alleen als we het juiste beleid voeren. We moeten niet vergeten dat, hoewel natuurlijke hulpbronnen niet oneindig zijn, ons verlangen naar sociale en economische groei, gebaseerd op democratische principes en de rechtsstaat, oneindig is”, zei de Surinaamse president in zijn presentatie voor het forum.
Terwijl de kwestie van de visserij in de Corentijnrivier een controverse blijft tussen de twee landen, hebben Guyana en Suriname al gezamenlijk blijken van belangstelling van bedrijven uitgenodigd om een haalbaarheidsstudie uit te voeren voor de bouw van een brug over de Corentijnrivier, die zal naar verwachting van cruciaal belang zijn voor de versnelling van de sociale, zakelijke en culturele betrekkingen tussen de twee landen, die naar verwachting zullen voortkomen uit wat wordt beschouwd als hun ophanden zijnde overwicht in de wereldwijde olie- en gassector.
De biedingen van de genomineerde adviesbureaus moesten uiterlijk op 21 december 2021 worden ingediend.
bron: fhttps://www.stabroeknews.com/2022/01/07/business/suriname-sees-2022-as-…
| snc.com | Door: Redactie