• vrijdag 21 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname
default

Suriname: Vooruitgang op papier, onvrede in de samenleving

| dagblad suriname | Door: Redactie

Op papier maakt Suriname economische vooruitgang. De cijfers tonen een stabiele macro-economie, met een dalende inflatie en een toenemende groei. Echter, in de Surinaamse samenleving is deze vooruitgang niet merkbaar. De onvrede onder de bevolking is groot.

Deze onvrede uit zich in de verwachting dat de regeringscoalitie bij de komende verkiezingen zetels zal verliezen. Mensen stemmen tegen de zittende regering omdat ze geen verbetering in hun eigen levens ervaren. De beëindiging van het IMF-traject heeft bovendien geen vooruitzichten voor nieuwe bedrijvigheid geboden, terwijl dit juist een belangrijke bron van inkomsten is.

De hoop van de coalitie, met de VHP als grootste partij,

ligt nu bij de Franse oliemaatschappij TotalEnergies. De regering hoopt dat TotalEnergies, ondanks de verkiezingen van 2025, doorgaat met de mogelijke winning van olie in Suriname. Echter, analisten waarschuwen dat TotalEnergies wellicht betere voorwaarden zal eisen, zoals die welke Exxon heeft bedongen in Guyana. TotalEnergies heeft in het verleden al eens bekendmakingen uitgesteld, wat erop wijst dat ze bereid zijn om te onderhandelen.

In deze positie van zwakte is het risico groot dat de Surinaamse regering te veel toegevingen zal doen aan TotalEnergies om aan de macht te blijven. Het Franse bedrijf heeft, met ervaring in het opereren in Afrikaanse landen

met zwakke regeringen, de middelen om de druk op te voeren.

Een grote fout van de regering is dat ze, parallel aan het “misdadige” IMF-programma, geen plan heeft gemaakt voor de groei van de Surinaamse bedrijven. Zonder een sterke nationale bedrijvigheid zal Suriname op de lange termijn kwetsbaar blijven en zal de onvrede onder de bevolking alleen maar toenemen.

De Surinaamse regering staat voor een grote uitdaging. Ze moet de onvrede onder de bevolking aanpakken en tegelijkertijd een gunstig investeringsklimaat creëren voor buitenlandse bedrijven. Als ze hier niet in slagen, is de kans groot dat ze de komende verkiezingen verliezen en dat Suriname in een periode van politieke en economische instabiliteit terechtkomt.

| dagblad suriname | Door: Redactie