• dinsdag 28 November 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Suriname ondertekent Samoa-overeenkomst

| suriname herald | Door: Redactie

Op 15 november 2023 heeft Suriname een nieuwe overeenkomst getekend tussen de Europese Unie (EU) en haar lidstaten en de leden van de Organisatie van Afrikaanse landen en die in het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (OACPS). Deze nieuwe overeenkomst, de opvolger van de Cotonou Overeenkomst welke verlopen is in 2020, wordt de Samoa- overeenkomst genoemd. 

Het algemeen doel van de Samoa-overeenkomst is het versterken van politieke en financiële partnerschappen, het afstappen van de donor-ontvanger-relatie en geraken tot een gelijkwaardig partnerschap tussen partijen. Op het hoogste niveau werd de EU vertegenwoordigd door Jutta Urpilainen, Europese Commissaris voor Internationale Partnerschappen. Namens

Suriname tekende Gilbêrt van Lierop, ambassadeur voor de Europese Unie.

De Samoa-overeenkomst zal voorlopig vanaf 1 januari 2024 worden toegepast. Het ligt in de bedoeling dat met deze nieuwe overeenkomst de samenwerking met de EU effectiever, succesvoller en gemoderniseerd wordt, waardoor Suriname samen met de EU-partners uitdagingen op de gebieden van mensenrechten, democratie en bestuur, vrede en veiligheid, klimaatverandering, handel, duurzame economische groei en migratie aangaat.

De overeenkomst biedt in de nabije toekomst nieuwe mogelijkheden om dialoog met partners en stakeholders in de EU en de landen van de OACPS te versterken. De EU gaat de komende jaren financiële middelen ter beschikking stellen voor OACPS-lidstaten om klimaatverandering tegen te gaan, de groene energie transitie te bewerkstelligen en de duurzame ontwikkelingsdoelen te helpen realiseren.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie