• zaterdag 20 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Suriname krijgt toegang tot US$ 22,5 miljoen IDA-lening van Wereldbank voor economische groei

| suriname herald | Door: Redactie

Carlos Felipe Jaramillo, de vicepresident van de Wereldbank voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, is op uitnodiging in Suriname voor besprekingen. Tijdens een ontmoeting op 18 maart 2024 met president Chan Santokhi, prees hij Suriname voor de succesvolle voortgang van het IMF-programma. Geïnspireerd door deze voortgang, toonde Jaramillo zich bereid om de steun aan Suriname uit te breiden naar nieuwe domeinen. 

Een belangrijk onderwerp van gesprek was Suriname’s mogelijke toetreding tot de International Development Association (IDA), wat het land toegang zou geven tot US$ 22,5 miljoen voor ontwikkelingsinitiatieven.

De IDA, een tak van de Wereldbank, is gericht op het bestrijden van armoede

door subsidies en leningen aan te bieden die economische groei en verbetering van levensstandaarden bevorderen.

Vanaf 1 juli 2024 zal Suriname toegang hebben tot een IDA-lening van US$ 22,5 miljoen. Minister van Financiën en Planning, Stanley Raghoebarsing, benadrukte het belang van zorgvuldig lenen en verklaarde dat elke nieuwe lening grondig wordt beoordeeld.

Deze IDA-toegang biedt Suriname de mogelijkheid om tegen veel gunstigere voorwaarden te lenen dan op de kapitaalmarkt, met rentepercentages van slechts één tot twee procent en een looptijd van twintig jaar.

President Santokhi sprak zijn waardering uit voor dit ‘zeer bijzondere’ bezoek van de Wereldbank en benadrukte de bereidheid van de

bank om Suriname verder te ondersteunen, met als doel de vruchten van macro-economisch herstel te vertalen naar verbeteringen op microniveau.

De focus van de toekomstige samenwerking zal liggen op banencreatie, het aantrekken van de juiste investeerders, en de ontwikkeling van menselijk kapitaal. 

Verder toonde de Wereldbank interesse in het bijdragen aan strategieën voor koolstofkredieten, groene energie, duurzame bescherming van zoetwaterbronnen, en klimaatfinanciering. Suriname heeft momenteel twee lopende projecten met de Wereldbank, die dankzij de inzet van meerdere ministeries nu vlot verlopen.

Deze projecten, die gericht zijn op infrastructuur, duurzaam ondernemerschap, en het beheer van natuurlijke hulpbronnen, onderstrepen de vruchtbare samenwerking tussen Suriname en de Wereldbank.

| suriname herald | Door: Redactie