• maandag 25 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Suriname kampt met een tekort aan arbeiders 

| sun.sr | Door: Redactie

Foto: Kamlesh Ganesh (wnd. directeur VSB) en Harry Soekhlal (voorzitter Akmos)

Verschillende sectoren in Suriname kampen momenteel met een tekort aan arbeiders. Met de versoepeling van de COVID-maatregelen dreigt het probleem groter te worden. Op social media adverteren verschillende bedrijven. Zowel Kamlesh Ganesh, waarnemend directeur van de Verenging Bedrijfsleven Suriname (VSB) als Harry Soekhlal, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos) bevestigen het tekort aan arbeiders in diverse sectoren, waaronder de horecasector, houtverwerkingsindustrie en manufacturing. Beide heren geven aan dat het niet alleen gaat om een tekort aan technische medewerkers, maar ook productiemedewerkers. Volgens Soekhlal zijn

velen weggetrokken naar buurlanden, Guyana en Frans-Guyana, omdat zij daar beter verdienen. 

De VSB heeft in november 2021 haar bezorgdheid geuit bij minister Rishma Kuldipsingh van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J) na het verzoek van de VSB inzake nieuwe ontwikkelingen op de Surinaamse arbeidsmarkt. 

De VSB schetste drie aandachtspunten die van invloed zijn op vraag en aanbod op de arbeidsmarkt:

-        Economie: niet alleen Guyana maar ook andere landen trekken aan onze mensen.

-        Grijze sector: geen controle op bedrijven die sociale lasten niet dragen waardoor grijs werken vooralsnog ook aantrekkelijk is.

-        Overheid: die ondanks inkrimping van de economie arbeidsplaatsen creëert en als concurrent van de private

sector optreedt (mensen trekken zelfs weg naar de overheid voor een lagere beloning)

Ganesh benadrukt de ernst van de zaak en geeft aan dat de VSB samen met de desbetreffende actoren aan het nadenken is over een oplossing. Hij had verwacht dat met de Suriname National Training Authority (SNTA) wel degelijk een oplossing zou komen. Echter is er niets van terechtgekomen en ligt de organisatie stil. De SNTA heeft onder andere als taak erop toe te zien en naar toe werken dat de scholings- en trainingsinstituten opleidingen verzorgen, die voldoen aan de vraag van de arbeidsmarkt (vraaggestuurd of marktgericht). 

Zowel Ganesh als Soekhlal geven aan dat het tekort aan arbeiders stagnerend werkt bij de productie en de supply chain verstoren. Volgens Soekhal moet er spoedig beleid worden gemaakt om arbeiders aan te trekken c.q. in Suriname te houden. Hij merkt op dat door de economische crisis de lonen en voorzieningen niet aantrekkelijk genoeg zijn in vergelijking met het buitenland. De Akmos-voorzitter verwacht dat nu de crisis aan het herstellen is, al deze zaken zullen verbeteren. 

Johannes Damodar Patak

| sun.sr | Door: Redactie