‘Suriname heeft nog geen ontwikkelingsplan voor oliedollars’
| waterkant | Door: Redactie
Maandag 18 november 2024 verschijnt de biografie van dr. ir. Frank Essed, een Surinaamse visionair die richtinggevend was voor de nationale ontwikkeling. Aan de vooravond van de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975 schreef hij De Mobilisatie van het Eigene, het programma van de regering-Arron voor de besteding van de €1,6 miljard Nederlandse ontwikkelingshulp.
Volgens Essed moest Suriname hierdoor binnen 10 jaar economisch zelfstandig worden. Helaas. De staatsgreep van Desi Bouterse in februari 1980 betekende een radicale breuk met de ‘oude politiek’, zoals de regering-Arron genoemd werd.
Bijna vijftig jaar na 1975 staat Suriname voor een nieuwe en grotere uitdaging. Binnen afzienbare tijd zal
Dat er nog steeds geen De Mobilisatie van het Eigene -achtig plan op tafel ligt, terwijl sinds 2020 al bekend is dat Suriname een gouden toekomst in het vooruitzicht heeft, is niet alleen tekenend voor de heersende politieke cultuur van etnische belangen en cliëntelisme, maar ook in schril contrast met de politieke tijdgeest
Zijn legacy , vastgelegd in deze biografie, moet een voorbeeld en inspiratie zijn voor de huidige politici in Suriname, en een wake-up call om met gezwinde spoed te werken aan het nationaal ontwikkelingsplan van de 21ste eeuw, dat met de oliedollars gerealiseerd moet worden.
Tegelijkertijd zal de regering ook fors moeten investeren in modernisering en versterking van civiele infrastructuur en het ontwikkelen van menselijk kapitaal. De hoofdoelstelling van het nieuwe De Mobilisatie van Eigene moet gericht zijn op diversificatie van de economie, als de oliebronnen over zeg maar 50 jaar zullen zijn uitgeput.
Suriname gaat echter eerst een spannende periode tegemoet op weg naar de verkiezingen van mei 2025. Juist vanwege het vooruitzicht van een goedgevulde staatskas met oliedollars, willen politieke partijen regeermacht behouden of krijgen om straks zeggenschap te hebben over besteding hiervan. Waarvoor en met wel doel is nu minder van belang, zo lijkt het.
De biografie die hier te koop is gaat over het veelzijdige maatschappelijke en politieke leven van de flamboyante en welbespraakte Frank Essed, dat nauw verbonden is met de naoorlogse geschiedenis van Suriname. Vooral voor jongeren was hij een boegbeeld omdat Essed zich in diverse organisaties onbaatzuchtig inzette voor hun toekomst.
Frank Essed overleed na een tragisch ongeval op 22 december 1988. Op zijn grafsteen staan, met een kleine variant, de laatste regels uit het volkslied van Suriname:Heri libi te na dede/A ben feti gi SrananTot zijn dood heeft hij zich voor Suriname ingezet
Auteur Roy Khemradj (1955) is journalist en werkte voor onder meer de NOS Radio en de Wereldomroep. Dit is zijn derde biografie die bij LM Publishers verschijnt.
| waterkant | Door: Redactie