• woensdag 23 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Suriname blundert rond ferry Albina

| de ware tijd | Door: Redactie

Beeld OW & Terrence Moy

Vrijwel iedereen jubelde toen op 17 februari 2022 de ‘Le Malani’ in Frans-Guyana arriveerde vanuit Mauritius, een ander overzees gebiedsdeel van Frankrijk in de Indische Oceaan. Daar hadden de Fransen voor een slordige vijf miljoen euro deze veerboot op de werf van Indian Ocean Shipyard speciaal voor de pendeldienst tussen Saint-Laurent-du-Maroni en Albina laten bouwen.

“Van Suriname werd vooral verlangd dat de verpauperde aanmeerfaciliteiten in Albina drastisch werden verbeterd”

De nieuwe ferry moet de in 1976 gebouwde ‘La Gabrielle’ vervangen. Deze boot heeft sinds 1991 dienst gedaan, maar is inmiddels te oud om nog verantwoord passagiers en auto’s

over te kunnen zetten. Bovendien is de ferry vaak defect, waardoor ze vaker niet dan wel vaart. En als ‘La Gabrielle’ vaart, mag dat alleen met het juiste getij, met een beperkt aantal passagiers en slechts drie voertuigen of slechts één vrachtwagen, omdat de ponton en aanmeersteiger in Albina niet voldoen aan wat internationaal is vereist.

Op halve kracht varen

Door de slechte staat waarin de veerboot verkeert, kan deze bovendien slechts op halve kracht varen. Al deze problemen brengen het handelsverkeer tussen beide landen enorme schade toe. En dat al jarenlang. Dagelijks varen daarom ook vele korjalen heen en weer tussen

Saint Laurent en Albina om mensen en goederen over te zetten.

Zelfs auto’s worden daarmee overgezet, waarvoor de eigenaren de hoofdprijs moeten betalen. Daaraan zou met de ingebruikname van ‘Le Malani’ definitief een einde komen. De 56 meter lange nieuwe ferry heeft een capaciteit van ruim tweehonderd passagiers (met vijftig zitplaatsen), acht containers en twintig voertuigen. De overtocht zal naar verwachting vijftien minuten duren, wat betekent dat iedere week 68 keer de Marowijnerivier kan worden overgestoken.

Die capaciteitsvergroting en toenemende frequentie zouden een zegen zijn voor iedereen die de rivier over moet en kan het handelsverkeer tussen beide landen aanzienlijk verbeteren, zei de manager van ‘La Gabrielle’, Dominique Devallan, bij de aankomst van ‘Le Malani’ nog optimistisch. “Het doel is om de huidige en toekomstige bevolkingsgroei aan beide oevers op te vangen en alle ruimte te bieden om de handel naar nieuwe hoogten te stuwen.”

Verpauperde aanmeerfaciliteiten

Frankrijk draaide voor vrijwel alle kosten van de ferry op, maar kreeg veel ondersteuning van met name de Europese Unie. Van Suriname werd vooral verlangd dat de verpauperde aanmeerfaciliteiten in Albina drastisch werden verbeterd, want onder de huidige omstandigheden is het niet verantwoord om ‘Le Malani’ te laten aanmeren. Maar in februari 2022 was Suriname nog helemaal niets van de gemaakte afspraken nagekomen, terwijl men al jaren eerder wist dat de nieuwe veerboot zou komen.

De coronacrisis en de financiële en economische puinhoop die de nieuwe regering in 2020 had aangetroffen, werden als argumenten gebruikt om die laksheid goed te praten. Echter, geldgebrek kon het probleem niet zijn: de Europese Unie was bereid zo’n 2,5 miljoen euro uit te trekken voor de aanleg van de faciliteiten. 

De Fransen verwachtten in februari 2022 dat nog “tussen de zes en negen maanden” moest worden gewacht voordat reizigers konden profiteren van de nieuwe veerpont. Dat was volgens hun een vertraging die werd “gerechtvaardigd door de wens om ‘iets solide’ te hebben”.

“Naar verwachting wordt de nieuwe veersteiger eind februari opgeleverd en vanaf midden maart zul-len we starten met proefvaren” 

Kees Boender, projectcoördinator Openbare Werken

Nieuwe vertragingen

Maar er traden steeds weer nieuwe vertragingen op. Uiteindelijk werd pas begin dit jaar begonnen met de werkzaamheden in Albina. Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) nam zelfs de moeite om op 8 februari samen met zijn collega Uraiqit Ramsaran van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) een bezoek aan de grensplaats in Marowijne te brengen om de vorderingen met eigen ogen te zien. Immers, OW had de bouw van de nieuwe steiger goedgekeurd en was dus nauw bij het project betrokken en medeverantwoordelijk.

Kees Boender, projectcoördinator van het ministerie, was bij die gelegenheid uiterst optimistisch en zei dat na de oplevering van de steiger de verkeerscapaciteit tussen Frans-Guyana en Albina zal worden verhoogd. “Naar verwachting wordt de nieuwe veersteiger eind februari opgeleverd en vanaf midden maart zullen we starten met proefvaren”, aldus Boender.

Nurmohamed herhaalde die woorden en wist zeker dat de steiger in april officieel in gebruik zou worden genomen. Maar sindsdien bleef het opvallend stil. Het veer voer nog altijd niet en de verantwoordelijke autoriteiten zwijgen sindsdien in alle talen.

Eindresultaat afgekeurd

Naar verluidt blijkt dat aannemer Haukes, die volgens OW na een transparante procedure was aangetrokken om de veersteiger te bouwen, in de ogen van de Franse deskundigen dusdanig slecht heeft gewerkt dat het eindresultaat is afgekeurd. Daardoor kan ‘Le Malani’ nog altijd niet in de vaart worden genomen. Van Haukes noch het ministerie kon een reactie worden verkregen.

Surinaamse ondernemers zijn de aanhoudende blunders van betrokkenen spuugzat en hebben inmiddels een brief gestuurd naar minister Nurmohamed om opheldering te vragen over waarom zij nog altijd worden geconfronteerd met “aanzienlijke vertragingen in het transporteren van goederen vanuit Frans-Guyana naar Paramaribo”. In de brief, die is ondertekend door de ondernemer Harrydath Ramsaran, wordt aangedrongen op “een snelle en adequate oplossing” die van vitaal belang is “om verdere economische schade te voorkomen en de continuïteit van de handel en het transport tussen Suriname en Frans-Guyana te waarborgen”.

Kader: Een hoofdpijndossier

Al sinds 2010 denken Frankrijk en Suriname na over het inzetten van een nieuwe veerboot tussen Suriname en Frans-Guyana. Suriname nam in eerste instantie zelfs het voortouw en deed in 2011 een aanbetaling voor een tweedehandse veerboot, die te koop werd aangeboden door het Nederlandse bedrijf Holland Energie Service van ondernemer Jack Geense. 

Dit uit Duitsland afkomstige vaartuig, dat voor driehonderdduizend euro te koop werd aangeboden, was volgens Geense in topconditie met nieuwe motoren en volledige nautische uitrusting. Maar bij nader inzien vond de Surinaamse regering de veerboot te oud. Van een definitieve aankoop werd afgezien.

Achteraf gezien is dat maar goed ook: Holland Energie Service werd enkele jaren geleden opgedoekt, kort nadat twaalfhonderd kilo cocaïne vanuit Paramaribo aan boord van de zeesleper Marian V naar Nederland was gevonden. De drugs werden voor de kust van Zeeland overgezet op een vissersscheepje dat 15 januari 2016 in slecht weer strandde bij Cadzand. Geense had de zeesleper gecharterd en werd opgepakt. Hij verdween voor jaren in de cel.

Nadien gaf Suriname de moed blijkbaar op om een nieuwe veerboot aan te schaffen. De Fransen beseften dat het met die ferry niets zou worden als ze het aan Suriname zouden overlaten en trokken het initiatief naar zich toe, met de bouw van ‘Le Malani’ als uiteindelijk resultaat. Echter, zij konden niet bevroeden dat het door Surinaamse onkunde en tegenwerkingen een hoofdpijndossier van jewelste zou worden.

| de ware tijd | Door: Redactie