Surinaams hybride teeltconcept wekt interesse van internationale investeerders
| snc.com | Door: Redactie
Tholen - Om jaarrond een stabiele teelt mogelijk te maken voor Surinaamse telers heeft B4Agro&Food-Systems zes jaar geleden een nieuw teeltconcept ontwikkeld dat uitstekend past in de tropen. In het low tech concept zijn vier vormen van hydrocultuur samengebracht, vormen die tot voor kort in Suriname eigenlijk niet gebruikt werden. Al ruim honderd projecten zijn inmiddels operationeel en is de interesse van internationale investeerders gewekt.
Revinh Ramnandanlall naast een van de opgeleverde systemen
Lokale bouwmaterialen
"Waar heel veel mensen naar hightech innovatie kijken, hebben wij juist voor lowtech gekozen", vertelt algemeen directeur Revinh Ramnandanlall van het Surinaamse bedrijf. Met
Geheim van de smid
In het lowtech systeem kiest B4 Agro & Food Systems voor een mix van vier hydrocultuurvormen, te weten druppelirrigatie, capillaire irrigatie, deep water culture en dutch bucket. "Hierdoor gebruikt een teler tachtig procent minder water dan bij teelt in de vollegrond en ook het mestgebruik is lager omdat
Naast dat het opvallend is dat het systeem met relatief simpele bouwmaterialen gemaakt kan worden, valt vooral ook op dat er geen elektriciteit of pomp aan te pas komt. Ook een kas is niet nodig.
Hoe Revinh in zijn systeem dan toch het water goed houdt, is de vraag. "Dit is precies de one billion dollar question oftewel het geheim van de smid. Tijdens onze drie maanden durende training die wij bij het concept aanbieden leggen wij dit stap voor stap in zes modules uit met zowel theorie als praktijk. Beide gaan hand in hand. Eén belangrijk aspect is werken met lokaal hout, maar daarnaast zijn er nog vele andere factoren die maken dat dit mogelijk is."
Gebruikers
Inmiddels zijn al bij meer dan honderd telersprojecten opgezet. Tachtig procent van hen is particulier met een (grote) moestuin. "Zij willen weten waar hun groenten vandaan komen, en telen het nu zelf. Er zijn al meer dan honderd soorten gewassen op het systeem geteeld."
De andere gebruikers zijn professionele telers met groeiambities, Revinh schat zo'n tien procent, terwijl nog eens tien procent tot nu toe uit multinationals bestaat. "Zij geven binnen hun ambities over maatschappelijk verantwoord ondernemen het systeem aan lokale gemeenschappen."
Begeleiding
Doordat het een lowtech systeem bedraagt, verdienen telers een investering snel terug. "Bij de opstart van een project bieden wij begeleiding aan en 120 plantjes. Pas als die goed verkocht zijn, zijn wij tevreden. Wij bieden daarom ook training in verkoop aan."
Een tweede pakket dat B4Agro&Food-Systems aanbiedt bestaat uit alle trainingen uit het eerste pakket (van zaaien tot oogsten tot aan management, marketing en verkoop), maar dan ook met een klein teeltbedrijf erbij én 1200 plantjes. "Die plantjes zijn al in productie en leveren binnen drie maanden een oogst op. Op die manier verdient een teler binnen twee tot drie jaar de investering terug."
Investeerders
Nu het systeem zo goed werkt in Suriname, reist de vraag wat er verder mogelijk is. Revinh geeft aan zeker open te staan voor verdere technische innovaties, zolang die binnen de huidige gekozen verkoopstrategie past.
Verder is hij bezig met internationalisering. "Ons systeem is toepasbaar in alle landen rond de evenaar. De materialen zullen lokaal kunnen verschillen, maar de basisteelttechnieken kunnen, na grondig onderzoek naar de staat van die materialen, daarop worden aangepast. Dit laatste is onderdeel van onze levering voor internationale projecten. We zijn nu in gesprek met internationale investeerders die interesse hebben om onze lowtech innovatie zowel lokaal als internationaal op te schalen."
Voor meer informatie:
Revinh Ramnandanlall
B4Agro&Food Systems
WhatsApp +5977528275
Facebookpagina
www.b4concepts.com (in ontwikkeling)
| snc.com | Door: Redactie