• zaterdag 20 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Succes van verplichte registratie: Dubbele salarissen stopgezet door PDIS-initiatief

| suriname herald | Door: Redactie

Het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) heeft vrijdag het Personeel Data Informatie Systeem (PDIS) gelanceerd. Dit systeem zal alle afdelingen Personeelszaken met elkaar verbinden. PDIS is een voortvloeisel uit de verplichte registratie van landsdienaren die de regering vorig jaar heeft uitgevoerd. Dit systeem stelt de overheid in staat om de administratie van het totale overheidsapparaat te centraliseren en te beheren.

Volgens Biza-directeur Nasier Eskak zal dit systeem kerngetallen opleveren om beleid geïnformeerd uit te kunnen voeren. In het systeem zal duidelijk zijn hoe de samenstelling van kennis en kader eruitziet binnen de overheid. “Je kunt dan bijvoorbeeld nagaan welke personen met

een economische achtergrond zitten op een bepaald ministerie, maar weinig raakvlakken hebben op een ander ministerie,” zegt Eskak.

Hij voegt eraan toe dat er dan eventuele verschuivingen van kader kunnen plaatsvinden naar andere ministeries. Voorlopig zal het systeem slechts op vijf ministeries worden ingevoerd, namelijk: Biza, Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken, Landbouw Veeteelt & Visserij en Grondbeleid en Bosbeheer.

Volgens minister Bronto Somohardjo kan het systeem nog niet op overheidsbrede schaal worden geïmplementeerd, omdat de overige ministeries gebrek hebben aan apparatuur of kampen met een zwakke internetverbinding. Het streven is dat eind 2024 alle ministeries over PDIS beschikken.

Somohardjo benadrukt dat de verplichte registratie

van landsdienaren vruchten heeft afgeworpen. Uit de registratie is gebleken dat sommige ambtenaren een dubbel salaris ontvangen. Dit gebeurde nadat zij een overplaatsing hadden gevraagd naar een ander ministerie, maar de overplaatsing niet was doorgegeven door de afdeling Personeelszaken. Momenteel is het ministerie samen met Financiën & Planning bezig met de opschoning van de betaalrol. De dubbele salarissen zijn dus stopgezet.

| suriname herald | Door: Redactie