• zondag 04 June 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

STUDIE NAAR CRIMINALITEIT IN ROTTERDAMSE HAVEN

| united news | Door: Redactie

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft ruim drie miljoen euro subsidie toegekend aan Fort-Port.

Dit project moet leiden tot een nieuwe aanpak van ondermijnende criminaliteit in de haven van Rotterdam. Diverse publieke en private partners dragen ook nog eens een half miljoen euro bij.

Bij ondermijnende criminaliteit raken de onderwereld en bovenwereld met elkaar verweven omdat misdadigers gebruikmaken van diensten uit die bovenwereld. De haven van Rotterdam, die geregeld wordt gebruikt voor het invoeren van drugs, is daar een sprekend voorbeeld van. Er worden geregeld drugsvangsten gedaan, vaak tussen legale ladingen van bedrijven die met de drugs niets van doen

hebben. De meeste drugsvrachten zijn geladen in Zuid-Amerika, waaronder Suriname. En tussen alle mensen die hun brood op legale wijze verdienen zijn namens de drugscriminelen ook inklimmers en uithalers actief. Dat zijn vaak jongeren die door de drugsbonzen zijn geronseld.

Ook mensensmokkel en corruptie komen in het Rotterdamse havengebied voor. Om al deze zaken te bestrijden, is Fort-Port in het leven geroepen. Deze naam staat voor ‘focussing on the right things in the Port of Rotterdam’. Het onderzoek moet duidelijk maken hoe criminele organisaties werken. Met die kennis kan de bestrijding ervan naar een hoger plan worden getild, zo is de verwachting. Die aanpak moet ook toekomstbestendiger worden. Omdat de problematiek een internationaal karakter heeft, staat al vast dat dit ook voor de nieuwe aanpak zal moeten gelden.


Bij Fort-Port zijn de Erasmus Universiteit, Technische Universitet Delft en Universiteit Utrecht betrokken, net als ‘alle publieke en private partijen die zich in Rotterdam bezighouden met de bestrijding van cocaïnehandel en mensensmokkel.’ Het onderzoek begint in september dit jaar en gaat 4,5 jaar duren.

UNITEDNEWS


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie