• zondag 30 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Status 'groenste land' en 'carbon negatief' behouden

| starnieuws | Door: Redactie

Minister Marciano Dasai van ROM is bezig met beleid om carbon negatief te blijven ondanks de opkomende oil & gas industrie. (Foto: René Gompers)

Suriname is voor 93 procent bebost wat mogelijk maakt dat het meer CO2 absorbeert dan uitgestoten wordt. Het land is ook 1 van de 3 in de wereld dat carbon negatief is (Suriname produceert zo
weinig uitstootgassen om als vervuiler aangemerkt te worden). Deze status komt in gevaar door de opkomende oil & gas industrie op zee, de toenemende investeringen in energie- en voedselvoorziening. Het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) is daarom begonnen met het ontwikkelen van een 'groen' beleid om balans te brengen en de titels van 'greenest' en 'carbon negative' te beschermen.
Minister Marciano Dasai heeft woensdag tijdens een persconferentie na de regeringsraad, uitleg gegeven over enkele beleidspunten. Het ontwikkelen van de natuurlijke hulpbronnen brengt zeker geld op. Dat gaat gepaard met vervuiling en
uitstoot van schadelijke gassen. Het behouden van de bossen en bescherming van het milieu kan ook miljoenen aan valuta opleveren. "Heel binnenkort gaat de oil & gas zich ontwikkelen, maar ook een heleboel andere economische activiteiten die zijn gelinkt aan deze sector," merkt Dasai op. "Daarnaast zien we dat er ook een heleboel landbouwactiviteiten zich ontwikkelen om de voedselvoorziening te garanderen. In de mijnbouw wordt gedacht aan het herstarten van de bauxietproductie.""Al deze activiteiten hebben een impact op ons bos en CO2 uitstoot," geeft Dasai aan. "Sowieso als de oil & gas start gaan we meer uitstoten. En als er nu geen beleid wordt gemaakt over landgebruik en emissies, dan verliezen we de titels als meest bebost land en carbon negatief." De Green Development Strategie geniet de steun van de UNDP en de UNEP. De eerste consultatierondes zijn gaande om input te krijgen uit de sectoren die direct met oil & gas te maken zullen hebben."Als wij letten op de bescherming van de bossen en onze CO2 emissies, maken we eerder kans op klimaatfinanciering," benadrukt Dasai. "Al die zaken moeten worden afgewogen. Aan een kant zeggen we dat we willen ontwikkelen en andere kant willen we ons milieu beschermen. Dus die balans moet gevonden worden." Het te ontwikkelen beleid moet het land ook helpen om te voldoen aan de afspraken die zijn gemaakt bij het Parijs akkoord.

| starnieuws | Door: Redactie