Stabiliserende strategieën voor Suriname’s valuta
| dagblad suriname | Door: Redactie
In een tijd waarin fluctuaties in de valutakoersen voor beroering zorgen in de Surinaamse economie, biedt het programma “Rashid Pierkhan’s Kal aaj aur Kal” op RBN tv verhelderende inzichten. Met een merkbare daling van de valutawaardes in de afgelopen week, laait onder het publiek de speculatie op over de oorzaken hiervan en de mogelijke gevolgen voor de toekomst van de economie.
Om de huidige economische situatie te ontrafelen, ging Faried Pierkhan in gesprek met Asiskumar Gajadien, Assembleelid en fractieleider van de VHP, dieper in op de nuances van deze financiële realiteit.
Volgens Gajadien zijn er meerdere factoren die hebben bijgedragen aan de
Gajadien suggereert dat recente schommelingen meer toe te schrijven zijn aan speculatiem dan aan werkelijke economische veranderingen.
Korte en lange termijn gevolgen
Op de vraag naar de gevolgen voor de nationale economie, belicht Gajadien de invloed van valutakoersen op zowel het bedrijfsleven als het dagelijks leven van de burgers. “In een importeconomie zoals de onze, is er altijd een
Lessen uit het verleden en toekomstige maatregelen
Kijkend naar historische koersontwikkelingen onderstreept Gajadien het belang van koersstabiliteit voor de economie. De recente keuze voor een flexibeler koersbeleid, gebaseerd op vraag en aanbod, moet zorgen voor minder fluctuaties.
Hij benadrukt de noodzaak van verkrapping van de geldhoeveelheid als maatregel van de monetaire autoriteiten om de koers te stabiliseren. “Investeringen moeten verschuiven naar de productiesector, om zo bij te dragen aan een stabiele koers en economische groei”, adviseert Asiskumar Gajadien.
Advies aan bedrijven en burgers
Met het oog op de naderende algemene verkiezingen roept Gajadien op tot budgettaire discipline en het behoud van het publieke vertrouwen in de Surinaamse munteenheid. Hij raadt burgers aan vertrouwen te hebben in de richting die de regering inslaat voor het stabiliseren van de economie.
| dagblad suriname | Door: Redactie