• vrijdag 31 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Spannende tijden met de BTW zegt Belastingendirekteur Kalaykhan I SUN WEB TV I

Belastingendirecteur Ismael Kaylakhan gaf tijdens een btw-sessie van de Vereniging Bedrijfsleven Suriname (VSB) aan de ondernemers mee dat het spannende tijden zijn met de BTW. “Laten we kijken met z’n allen hoe we het op een goede manier implementeren zonder dat we te veel tegenslagen krijgen.

Het is hoe dan ook al aangenomen dus laten we aan de slag gaan”, zegt Kaylakhan. Alleen geregistreerde bedrijven mogen de rechten en de plichten van de BTW uitvoeren. Als men niet geregistreerd is en men toch BTW in rekening brengt, dan moet de BTW afgedragen worden aan de belastingdienst.  

Het is belangrijk dat de consument

beschermd wordt, daarom moet het certificaat van registratie publiekelijk geplaatst worden. Het publiek kan ook op de website van de Belastingdienst kijken of de onderneming wel of niet geregistreerd is. 

De ondernemingen onderling zijn min of meer gedwongen zich te registreren omdat de vindnummers van de afnemer en leverancier op de facturen moeten staan. De factuur moet voldoen aan bepaalde vereisten zodat de ondernemer, de afnemer in het bijzonder de BTW die betaald is kan aftrekken.

De wet zegt dat mensen met meer dan 1 miljoen omzet, verplicht zijn te registreren. Degene die daaronder zitten mogen echter ook registreren. Iedere ondernemer moet voor zichzelf gaan uitrekenen wat het voordeel is. Het voordeel is in de eerste instantie dat de vooraftrek geclaimd kan worden, ben je niet geregistreerd, kan dat niet.  

Bij het registreren komen ook de andere verplichtingen van de BTW bij kijken zoals de factuurverplichting en andere type administratie. Het is per business om na te gaan wat voordelig is voor zo een ondernemer, zegt Kalaykhan. Ook moet er gefactureerd worden als er diensten worden verleend aan het buitenland, zeker als het gaat om business to business.

Kaylakhan vertelt dat de prijzen bij de benzine pomp inclusief BTW zijn.  Het bedrag mag handmatig in vooraftrek genomen worden, maar er moet een bon aangevraagd worden bij het servicestation, omdat het bewijs is dat er inderdaad brandstof aangeschaft is.

Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


 

 

31 Mar 2023 | sun.sr | Door: Redactie