Sociale uitsluiting, armoede en criminaliteit
| starnieuws | Door: Redactie
Sociale uitsluiting, oftewel het
De groep die uitgesloten is in Suriname als gevolg van het gevoerde beleid is enorm gestegen, met als gevolg een toename in de criminaliteit en het afnemen van morele standaarden en ethische normen. Uitsluiting
Een steeds groter wordend deel van onze bevolking heeft heel weinig sociaal contact en een gebrek aan inkomen. Deze Surinamers hebben professionele hulpverlening nodig. Echter kan juist deze groep het niet krijgen. Deze groep kampt tevens met betaalachterstanden en heeft vaak niet genoeg geld om een keer in de twee dagen een warme maaltijd te bereiden, of kinderen naar school te sturen etc. Als gevolg hiervan wordt sociaal onwenselijk gedrag, zoals het op straat gooien van afval, prostitutie en gelegenheidsdiefstal, relatief acceptabel.
Het is daarom belangrijk dat het roer wordt omgegooid om verder afglijden van onze samenleving een halt toe te roepen. Een minister vervangen met een ander uit dezelfde partij, zal niet voor verbetering zorgen. Het probleem is namelijk niet de man, maar de partij waar de man deel van uitmaakt en die totaal geen visie heeft, voor wat betreft sociaal-financiële ontwikkeling van een samenleving. We moeten helaas constateren dat ook jongeren die deel uitmaken van deze groep partijen onder invloed van hun respectieve voorzitters, de kluts totaal kwijt zijn geraakt.
Ieder individu dat in een neerwaartse spiraal van armoede terechtkomt, krijgt te maken met grote en kleine problemen op verschillende terreinen: de HVB spreekt van multiproblematiek. Dit vraagt van het beleid om een zogenaamde governance-aanpak. De eerste stap is dat we landelijk een gecombineerd participatiebeleid (social inclusion policy) uitwerken. De tweede stap betreft het rendementsdenken. Het is immers de vraag hoe dat landelijk gecombineerd participatiebeleid zo efficiënt en effectief mogelijk te maken is. De derde gaat over de inzet van informele ondersteuning. Zelfredzaamheid en empowerment van burgers zijn belangrijk, maar leiden niet vanzelf tot minder sociale uitsluiting. Er moet tegelijkertijd aandacht zijn voor een menswaardig inkomen en een duurzame arbeidssituatie. Dit alles is terug te vinden in het O +O = O concept van de HVB. En is reeds uitgewerkt.
Suriname en de Surinaamse mens hebben geen tijd meer voor visieloos beleid dat het volk brengt van hier naar nergens. De samenleving heeft behoefte aan HERVORMING en VERNIEUWING om zo de broodnodige positieve BEWEGING te brengen in onze groei die onze productie en economie nodig heeft. Dit, om het volk te verheffen uit hun armoede. De HVB doet dat samen met u. Ryan Pollack HVB'er| starnieuws | Door: Redactie