• dinsdag 16 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SLM-personeel vraagt vicepresident Brunswijk om bemiddeling

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — “We willen een oplossing voor ons probleem!”, wordt er geroepen terwijl personeel van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij NV (SLM) woensdag onder leiding van bondsvoorzitter Marcia Clumper, lopen naar het Kabinet van Vicepresident Ronnie Brunswijk. Dit om een gesprek met hem te hebben. De BP-SLM en haar leden hopen dat Bruswijk kan bemiddelen in het geschil tussen de bond en de directie.

De bond ging afgelopen maandag in beraad maar in een kortgeding besliste de rechter dat hun actie onrechtmatig is. Begin van de maand belegde de BP-SLM een persconferentie waarin zij haar misnoegen heeft geuit

over de gang van zaken binnen het bedrijf.

‘Ik denk dat jullie de moeilijke positie van het bedrijf wel begrijpen maar ik snap het ook: unu musu nyan tu.’
Ronnie Brunswijk, vicepresident

Zo zou volgens de bondsvoorzitter het personeel slecht betaald worden en laten pensioenen te wensen over omdat de premie niet wordt afgedragen. Bovendien zijn de afgelopen periode veel mensen uit het bedrijf vertrokken waardoor zij die over zijn gebleven extra hard moeten werken.

Wat volgens de voorzitter ook steekt is dat er stelselmatig buiten de CAO om wordt gewerkt. Zo zouden mensen die van buiten komen, dik worden betaald, soms wel

vijfmaal meer dan de CAO-voorschrijft terwijl het personeel dat door dik en dun bij het bedrijf is gebleven, slecht betaald wordt.

Wel of niet waar

De directie van de SLM heeft meteen na de persconferentie laten weten dat de informatie die door de bond is verstrekt aan de gemeenschap niet correct is. Clumper gaf woensdag op de stoep van het kabinet van de vicepresident te kennen dat de directie dan specifiek moet noemen over welke zaken de bond heeft gelogen tijdens de persconferentie.

Een medewerker die al dertig dienstjaren heeft zegt in gesprek met de Ware Tijd dat er niet is gelogen door de bond. “De politiek houdt zich teveel bezig met interne zaken. Luchtvaart is een expertise, je moet deskundigen zetten op die posten zodat het werk gedaan kan worden en wij zien welke ondeskundigen allemaal aangenomen worden”, zegt de medewerker die anoniem wil reageren.

Moeilijke positie

Brunswijk nodigde het bestuur uit voor een gesprek op zijn kantoor. “SLM was eigenlijk bijna helemaal failliet toen de regering Santokhi aantrad. We hebben zelf gelden van Grassalco moeten geven aan het bedrijf. Ik denk dat jullie de moeilijke positie van het bedrijf wel begrijpen maar ik snap het ook: unu musu nyan tu”, zei de vp tegen de aanwezige leden. Hij drukte de leden en de bond op het hart om de geheimen van het bedrijf niet vrij te geven vanwege de concurrentiepositie waarin de luchtvaart maatschappij zich bevindt.

Een medewerker gaf daarop te kennen dat sommige personeelsleden hun werk niet naar behoren kunnen doen omdat ze constant zitten te denken hoe ze hun vaste lasten zullen betalen. “Problemen zijn er om op te lossen”, merkte de vp op. Het personeel hoopt dat de bemiddeling van de vp zal leiden tot het gewenst resultaat.

 

| de ware tijd | Door: Redactie