• zaterdag 04 February 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SLM-BAL LIGT BIJ OPENBAAR MINISTERIE

| united news | Door: Redactie

Opinie: Armand Snijders

De keiharde en aantoonbare feiten van wat mis is gegaan bij de SLM, worden door de regering onder de mat geveegd, terwijl de verantwoordelijken zich verschuilen achter een presidentieel onderzoeksrapport waarvan de onafhankelijkheid zeer discutabel is.

De samenleving is overspoeld met halve en hele onwaarheden. De bal ligt nu bij het Openbaar Ministerie om de echte waarheid boven water te halen. En zij die een scheve schaats hebben gereden, daarvoor ter verantwoording worden roepen.

De vergadering over de malafide zaken die zich bij de SLM hebben voltrokken en die afgelopen maandag gehouden zou worden in comité generaal , is uiteindelijk

afgeblazen, na eerder al met een week te zijn uitgesteld. Fungerend Assembleevoorzitter Gregory Rusland (NPS) zei vorige week dat veel informatie van de SLM al op straat is. “Er is op grond daarvan geen behoefte meer om achter gesloten deuren te vergaderen.”

Dat die vergadering achter gesloten deuren zou plaatsvinden, was op zich al verdacht. Dat was oorspronkelijk het idee van president Chandrikapersad Santokhi, die kennelijk meer te verbergen heeft dat de samenleving niet mag weten. Dat geeft al zeer te denken en deed de alarmbellen bij velen afgaan, ook bij de oppositionele Nationale Democratische Partij (NDP). Zoals gebruikelijk negeerde de voorzitter van De National Assemblee (DNA), Marinus Bee, de bezwaren. Een nieuwe Assembleevergadering om de kwestie grondig te bespreken, werd niet uitgeschreven. En nu is het parlement met reces. Het heeft er dus veel van weg dat de volksvertegenwoordiging ook bij dit schandaal buitenspel wordt gezet.

Dat veel informatie van de SLM al op straat ligt zoals Rusland aangeeft, is inderdaad waar. Maar zeker met alle fake informatie die wordt verspreid, is het voor de samenleving een hele kunst om uit te vinden wat waar en niet waar is. Dat de DNA dus het nakijken heeft en de regering geen verantwoording wil afleggen, is helaas gebruikelijk bij deze regering. Zo is het ook bij alle voorgaande schandalen gegaan. Maar in dit geval is er mogelijk sprake van strafbare feiten die door één of meerdere van de hoofdrolspelers zijn gepleegd en die in het ergste geval bestraft zouden moeten worden. Net zoals iedere gewone burger door een rechter wordt veroordeeld na het begaan van een overtreding.


Ook al wees het vreemde onderzoek van de zoveelste presidentiële commissie, onder leiding van nota bene Santokhi’s adviseur Ron Wijnstekers, uit dat er helemaal niets aan de hand was en er sprake was van “een storm in een glas water”, dan wil dat niet zeggen dat dat ook werkelijk zo is. Dat zal uiteindelijk moeten blijken naar aanleiding van het onderzoek van het Justitieel Interventie Team van het Openbaar Ministerie. Dat zal er toch in moeten kunnen slagen om de onderste steen boven te krijgen.

Ook al hebben veel mensen hun twijfels of het Openbaar Ministerie wel zo onafhankelijk is en vinden dat het teveel naar de pijpen van de regering danst.

Maar het OM krijgt nu een (laatste?) kans om aan te tonen dat de sceptici ongelijk hebben en zij wel degelijk in staat is om zonder politieke beïnvloeding zo’n gewichtige zaak aan te kunnen. En daarbij ook niemand spaart. Zodat de samenleving eindelijk eens duidelijkheid krijgt wie de laatste tijd allemaal van de zeer noodlijdende SLM hebben geprofiteerd en wie uiteindelijk de gewichtige beslissingen nam en wie daarvan allemaal op de hoogte waren.

Duidelijk is inmiddels wel dat president Santokhi in De Nationale Assemblee heeft gelogen over wat hij wel en niet wist, in de hoop zijn eigen rol weg te cijferen. In een echte democratie met een goed en objectief fungerend parlement, zou dat reden kunnen zijn om hem naar huis te sturen. In Suriname moet het volk tot de volgende verkiezingen wachten om dat te kunnen doen.

OPINIE


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie