• dinsdag 05 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Slechts 500 hectare padie gezaaid tot nu toe

| snc.com | Door: Redactie

“Tegen deze tijd moesten we al 12.000 tot 13.000 hectare padie gezaaid hebben, maar vanwege een gebrek aan water is er slechts 500 hectare gezaaid tot nu toe”, zegt voorzitter Harinandan Oemraw van Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA).

Keynews

Het heeft de afgelopen weken flink geregend in Paramaribo en de omliggende gebieden, maar niet in Nickerie. “Het heeft wel geregend de afgelopen tijden, maar dat is niet voldoende om de padie te zaaien.” Hij meent dat van de 500 hectare, dat tot nu toe geplant is, 100 hectare droog ligt. “Er is gewoon geen water voor de arealen.”

De pompen van pompgemaal Wakay zijn nog steeds

niet gerepareerd, terwijl slechts een pomp van pompgemaal Wageningen operationeel is. “Ook deze pomp werkt niet optimaal.” De boeren, die het kunnen permitteren, zetten nu zelf waterpompen in om de arealen te bevloeien, maar hierdoor worden de boeren extra in de kosten gejaagd vanwege de hoge prijs van brandstof. De associatie had al maanden terug de leiding van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij geattendeerd om zo spoedig mogelijk naar oplossingen te zoeken voor de waterproblematiek. “Maar het ministerie heeft letterlijk niets gedaan.” De voorzitter meent dat het ministerie probeert bepaalde kanalen op te halen, zodat het kanaalwater geloosd kan worden
naar de arealen, maar dit zal niet voldoende zijn.

Hij meent dat als de pompen van beide pompgemalen operationeel waren, dan kon water van de rivieren onttrokken worden. “De zoutgrens in de rivieren ligt nog ver, dus het is mogelijk om het rivierwater te gebruiken, maar de pompen werken niet.” Oemraw meent dat de komende oogst zelf niet voldoende zal zijn om de lokale markt optimaal te voorzien van rijst. Hij merkt op dat de pompen van de twee pompgemalen zo snel mogelijk gerepareerd moeten worden, als men een optimale oogst wil.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie