• donderdag 21 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Silvano Tjong-Ahin trekt Platform Slavernijverleden Suriname

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst en beeld Euritha Tjan A Way

PARAMARIBO — Er klonken verlichtende zuchten door de zaal heen toen Silvano Tjong-Ahin officieel meedeelde dat er Platform Slavernijverleden Suriname opgericht zal worden en dat hij daarvan de coördinator is. “Ik weet dat het klinkt alsof het maar niet komt en zal komen. Maar ik kan u verzekeren: het komt voor het tweede kwartaal van dit jaar”.

Tjong-Ahin sprak als coördinator van het platform deze week tijdens een bijeenkomst van belanghebbenden die samen met het Nationaal instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (Ninsee) georganiseerd is om met elkaar te praten over de doorwerking van het slavernijverleden.

Samen met Ninsee namen de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adekus), de Evangelische Broedergemeente Suriname (EBGS), de Federatie van Paraplantages en Naks het voortouw om deze bijeenkomst te organiseren.

‘Laten we de voormalig kolonisator niet mogelijk maken om de toen toegepaste strategie van verdeel en heers weer toe te passen’

De coördinator toonde zich ook verheugd dat hij zoveel informatie kreeg van de verschillende inleiders die hun inzichten deelden over het onderwerp met de aanwezigen. “Ik was recent in Nederland en daar zei men aan mij dat er niet veel gebeurt in Suriname. Maar ik verneem nu, vandaag hier dat er

al aardig wat gedaan wordt.”

Enkele van de inleiders waren wetenschapper Helmut Gezius als keynote spreker, daarna Cylene France, directeur van het bureau voor de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden. Ook Siegmien Staphorst als voorzitter van Naks, Hesdy Ommen als voorzitter van de Paraplantages, Franklin Jabini als marronwetenschapper en Johan Roozer als predikant van de Evangelische Broedergemeente in Suriname, deelden hun inzichten.

Antwoord op excuses

Het is de bedoeling dat het platform meer gesprekken voert om meer organisaties te krijgen die zich aansluiten aan de hoofdtafel van dit platform. Die moeten dan tot een gestructureerde dialoog op nationaal niveau komen. De informatie daaruit moet dienen tot een meerjarenplan om te komen tot de aanpak van de doorwerking van slavernij in Suriname.

“We moeten ook komen tot een officieel antwoord aan de koning van Nederland en premier Mark Rutte -nu demissionair- die excuses hebben geuit voor het slavernijverleden. Dat komt er ook aan. Nederland heeft daar ruim 200 jaar over gedaan. Wij kunnen het antwoord daarop niet binnen enkele maanden hebben”, zegt Tjong-Ahin.

Eensgezind

Hij benadrukte dat het van eminent belang is dat organisaties zoveel mogelijk eensgezind optrekken. “We kunnen ons niet veroorloven dat nu dat Nederland excuses heeft aangeboden, wij als een verdeeld veld overkomen. Laten we de voormalig kolonisator niet mogelijk maken om de toen toegepaste strategie van verdeel en heers weer toe te passen”, aldus Tjong-Ahin.

 

| de ware tijd | Door: Redactie