HomeNet Binnen | Economie | OIL & GAS |
SGCC wil kansen in Suriname en Guyana benutten
| starnieuws | Door: Redactie
Sprekers op het event dat na de SEOGS is ingelast door de Suriname-Guyana Chamber of Commerce. Tweede van rechts voorzitter Vishnu Doerga. (Foto: René Gompers) De Suriname-Guyana Chamber of Commerce (SGCC), een gemengde kamer van koophandel die de belangen van de particuliere bedrijven in deze twee landen behartigt, is goed vertegenwoordigd geweest op de Suriname Energy, Oil & Gas Summit (SEOGS)
die vrijdag is afgesloten. De 'chamber' heeft zaterdag een extra dag ingelast om te netwerken. "We willen dat mensen uit Suriname en Guyana echt goed kijken naar elkaar," geeft voorzitter Vishnu Doerga aan. "In de regio kunnen we zoveel neerzetten als we het samen doen. Er gaat veel naar beide landen komen. En als wij niet ready zijn, als we ons niveau niet verhogen gaan we klagen. We'll complain, we'll blame everyone coming in, instead of looking at what we need to do." Een delegatie van ruim 60 personen uit Guyana en de Surinaamse counterparts waarmee samengewerkt is tijdens de
SEOGS week, zijn zaterdag in de Royal Breeze Hotel aan de Waterkant, bij elkaar gekomen om een scherper beeld te krijgen van de kansen en mogelijkheden in elkaars landen. Dat de beurs een succes is geweest, staat buiten kijf. Maar er is nog zoveel dat in orde gemaakt moet worden om de enorme kansen die de nieuwe olie en gas industrie met zich meebrengt, te benutten. Veel hangt van de overheden af, vooral van de investeringsorganisaties (SITA en Go-Invest) in beide landen, is er op de activiteit aangegeven. Nog niet al de nodige wet en regelgeving is op zijn plaats.Uiteraard heeft de SGCC ook veel werk te verzetten, geeft Doerga aan. In Guyana is de olie-industrie al aan het rollen, in Suriname moet nog het finale besluit worden genomen om op zee te beginnen. "Wat er ook gebeurt, is dat niet alle bedrijven in de oliesector zitten," merkt hij op. "Ze zitten in toerisme, manufacturing of de agrosector. Wat wij willen doen is dat deze bedrijven gaan begrijpen wat de markt is in het ander land waarmee men wil samenwerken. De regels in beide landen zijn ook anders. Onze job is om die regels goed te laten begrijpen, zodat men geen fouten maakt en achter raakt.""Het gaat ook om werkgelegenheid," vervolgt Doerga. "Als ik hier in Suriname geen werk is voor mijn specialiteit kan ik in Guyana gaan werken. En omgekeerd. Sommige goederen komen hier niet voor en daar wel, en omgekeerd. We kunnen elkaar gemakkelijk gaan voorzien. En wanneer wij gaan competen met Trinidad bijvoorbeeld, hebben we een grotere markt nodig zodat onze bedrijven op meer volume kunnen draaien. We kunnen dan verder gaan in Caricom." Doerga benadrukt: "We moeten elkaar echt beter leren kennen. Teveel bedrijven maken nog fouten en gaan dan vertellen dat Suriname niet goed is, dat Guyana niet goed is. We doen zaken in beide landen. We weten dat als je je aan de regels houdt en goede partners hebt, het wel gemakkelijk gaat. Dat is wat wij aanbieden."
| starnieuws | Door: Redactie