Schoolvoeding en -tassenproject op komst
| sun.sr | Door: Redactie
De regering Santokhi-Brunswijk zal in de komende drie maanden een schoolvoedingsproject implementeren. “We zijn bezig dit project af te ronden”, zei de president zojuist op een regeringspersconferentie in de Congreshal. Naast dat project staat ook een schooltassenproject in het verschiet. Die zijn maatregelen om het onderwijs in het land te herstellen. De president gaf ook te kennen dat er samen met Telesur gewerkt wordt om alle scholen in Suriname te voorzien van gratis wifi. De regering heeft op deze persconferentie de urgentiefase van de afgelopen negen maanden de revue laten passeren. Daarnaast zijn de verwachtingen voor de komende drie maanden
IMF-agreement
Eén van de belangrijkste zaken voor de komende drie maanden zal ook zijn de overeenkomst met het Internationaal Monetaire Fonds (IMF). “We verwachten deze maand een staff level agreement te tekenen en daarna een board agreement. Daarnaast zijn we bezig een overeenkomst te bereiken met de bondholders om onze schulden te herschikken, voor wat betreft de Oppenheimer-leningen”, zei de president.
Kapitaal voor AKF en MKB
President Santokhi onthulde ook dat er twee grote fondsen komen voor de productiesector. “Het Agrarisch Kredietfonds (AKF) wordt aangevuld met een bedrag van SRD 40 miljoen. Je kan dan met projecten geld lenen tegen een rente van
US$ 20 miljoen inkomsten door retentieregeling
De retentieregeling, waaronder de nieuwe koersmaatregelen, zal de regering een bedrag van US$ 20 miljoen opleveren. Hiermee wil ze de betalingen voor medicijnen, eerste levensbehoeften en brandstof veiligstellen. “De importen moeten gegarandeerd zijn en de prijzen moeten stabiel worden. Uiteraard speelt prijscontrole een grote rol”, zei Santokhi. Met de overige maatregelen voor de koersbeheersing zal getracht worden om de koers onder controle te krijgen. “Dat is ook besproken met het IMF. De nieuwe valutawet is één van de maatregelen om de koers te beheersen.”
Koopkrachtversterkende maatregelen
De president kondigde ook aan de komst van koopkrachtversterkende maatregelen in de komende drie maanden. “We gaan sowieso door met het geven van financiële ondersteuning aan personen en bedrijven die getroffen zijn door Covid-19. Onder andere door belastingvermindering, maar ook financiële ondersteuning. Er zijn al maatregelen getroffen in de sfeer van AOV en AKB. Bepaalde goederen worden extra gefinancierd.
Zo wordt babyvoeding goedkoper gemaakt. Ambtenaren krijgen ook een koopkrachtversterking, alleen moet het overleg met de vakbonden afgerond worden. De vraag is welk koopkrachtmodel ze willen; een loonronde, aanpassing belastingschijven, inkomensverdeling of andere maatregelen”, zei de president. Volgens hem is er nog een verschil van mening. Vrijdag praten we weer met de vakbonden. De maatregelen moeten in elk geval het prijzen- en koersenfront niet negatief gaan beïnvloeden.” Voor arme huishoudens komt de Moni Karta.
6 miljard besparing, 5 miljard aan maatregelen
De president zei dat ze met de bezuinigingsmaatregelen een extra 6 miljard per jaar zal besparen. “Maar 5 miljard daarvan stoppen we meteen terug in de samenleving. Dan zegt men dat de regering niet werkt”, vroeg Santokhi zich af. De president gaf aan dat SRD 3,5 miljard gaat naar sociale opvang. Daarnaast gaat 1,5 miljard naar de subsidie van brandstof. “We vragen aan de bevolking zich ook te houden aan de maatregelen, waaronder het betalen van belasting. Het is moeilijk, maar je moet betalen.”
| sun.sr | Door: Redactie