• vrijdag 27 January 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Schoolspullen zijn duur

| suriname herald | Door: Redactie

De schoolvakantie is over enkele dagen om en dan begint het nieuwe schooljaar. Ouders, verzorgers en schoolgaanden bereiden zich voor hierop. Suriname Herald ging de straat op om met enkele personen te praten die schoolbenodigdheden aanschaffen. De meningen hierover zijn verdeeld. “Het lukt niet om alles te kopen, maar ik doe mijn best want de kinderen moeten naar school,” zegt Altagracia Seymor.

Zij was ook in de stad om schoolinkopen te doen voor haar twee kinderen. “Ik ben werkzaam in de zorg, maar het salaris voldoet niet meer. Mijn salaris ligt tussen de SRD 4000 en SRD 5000 en is niet

genoeg om voor mijn twee kinderen de inkopen te doen. Ik kan niet veel kopen en ik kom ook niet meer uit,” klaagt de jonge moeder. 

Beide kinderen zitten nog op de basisschool en het kost haar heel veel geld. “Ik ga weer moeten wachten tot het eind van deze maand om de andere dingen aan te schaffen,” haalt ze aan. De leerkrachten eisen ook speciale schriften voor de kinderen en dat brengt ook veel kosten met zich mee,” merkt ze op.

De vriendin van Xiomara Nandon moet voor een kind schoolspullen kopen en daarvoor had zij twee maanden nodig. Zij deed gisteren de laatste inkopen en heeft dit jaar tweemaal meer uitgegeven. “Elk jaar krijgen de kinderen een lijstje mee met de spullen die ze nodig hebben en de lijst wordt steeds langer. De leerkrachten vragen naar spullen die ze niet eens gebruiken. Aan het einde van het schooljaar worden die spullen ook niet teruggegeven,” vindt ze.

Lucia Pinas liep winkel in en uit met haar twee dochters. Ze keek rond wat zij nog voor haar kinderen kon aanschaffen. Ook zij geeft aan dat ze veel meer heeft uitgegeven dan het afgelopen schooljaar. “Ik doe het gelukkig niet alleen, maar samen met de vader van mijn kinderen, anders zou het nog moeilijk zijn,” geeft ze kort aan.

Louise Pradon vertelt dat de ouders niet veel kunnen kopen. “Ik zit een poos hier en het is me opgevallen dat de mensen weinig kopen,” laat ze weten. Dit, vanwege de prijzen in de winkels. Sommige schoenenwinkels hanteren US-dollar prijzen en dat gaat gepaard met de dagkoers. Dit maakt het moeilijk voor de ouders om een behoorlijke schoen te kopen voor hun kinderen. 

Vroeger verlieten de mensen de winkels met grote zakken, maar nu gebeurt dat niet meer omdat zij de tegenwaarde van de dollarkoers moeten betalen. Dat de situatie moeilijker is, valt op. De enorme drukte is er ook niet meer. Pradon vertelt dat zij vanaf juli is begonnen met het aanschaffen van schoolspullen. “Ik wacht niet tot het laatste moment anders wordt het te veel voor mij,” merkt ze op.

Sinclaire Sichtman is met zijn gezin naar de stad gegaan om de schoolinkopen te doen. De prijzen in de winkel storen hem niet. Wat belangrijk voor hem is, is dat zijn kinderen naar school kunnen. 

Zijn partner Lucenda Starke vindt de prijzen wel aan de hoge kant. Ook dit gezin zal dit jaar meer uitgeven, aangezien Starke zelf ook een opleiding gaat volgen. Er zijn dan extra spullen nodig. “Het is moeilijk, maar we zien wel. Het moet lukken,” geeft ze aan.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie