• woensdag 08 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SBB introduceert trackingsysteem voor beter bostoezicht

| starnieuws | Door: Redactie

De Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) heeft met het oog op het verbeteren van de dienstverlening naar de sector toe een nieuw systeem voor de tracking van hout gelanceerd.  Het vorige informatiesysteem voldeed niet meer aan de huidige omstandigheden, omdat de sector heel erg is gegroeid. Het nieuw systeem doet dit wel.

 

Een andere belangrijke functie van het nieuwe Sustainabe Forestry Information System Suriname(SFISS) is volgens Sarah Crabbe, onderdirecteur Onderzoek en Ontwikkeling, dat boswachters hiermee in het veld handvatten hebben om de legaliteit beter te controleren. Verder is het een systeem, een raamwerk waarmee duurzaamheid kan worden gepromoot, legt Crabbe, uit

aan Starnieuws. “Als je het eenmaal kunt meten, weet je precies waar je probleempunten zijn, dan kan je daarop focussen om duurzamer bosbeheer te krijgen in Suriname.” 

 

Het systeem is primair voor de SBB om het werk efficiënter te kunnen doen, maar ook voor de spelers in het veld, het bedrijfsleven en de gemeenschappen die aan houtkap doen. De hele houtsector kan gebruik maken van het systeem om zijn zaken beter te baten, stelt Krabbe. Er werken ongeveer 6.000 personen in de houtkap sector, met meer dan 200 miljoen SRD per jaar aan inkomsten. Het is een grote sector die de

afgelopen periode enorm is toegenomen, vertelt Krabbe, die tegelijkertijd aangeeft dat er meer potentie in de sector zit. Er wordt momenteel veel rondhout geëxporteerd. Echter wordt beoogd dat er meer hout lokaal wordt verwerkt zodat er meer werkgelegenheid komt en nog meer inkomsten in het land blijven, benadrukt zij. Dat is één van de volgende stappen waar naartoe gewerkt zal worden de komende jaren.

 

De onderdirecteur legt uit dat de procedure inhoudt dat vanaf de planning toestemming verkregen moet worden om te mogen kappen op een bepaalde plek, inclusief de bomen die daar ter plekke staan. De boom krijgt een barcode label, waardoor je elke boom terug kan traceren tot de stam in het bos. Wanneer de boswachter een boom scant weet die zeker of die boom van de aangegeven plek komt. De boswachter beoordeelt de bomen op de dimensies, lengtes en breedtes en maakt een evaluatie hiervan. Het op dezelfde manier meten van de bomen is tijdens een training meegegeven, zodat het altijd op dezelfde manier gedaan wordt door iedereen, vertelt Crabbe.

 

Een aantal bedrijven is vanaf dag één begonnen bij de ontwikkeling van het systeem en hebben mee helpen denken over de valkuilen in het systeem. Een aantal bedrijven is betrokken bij de pilot van het systeem, legt Crabbe uit. Er bestaat nog voldoende behoefte vanuit de sector voor training, waarin de komende tijd zal worden geïnvesteerd, zodat het systeem goed wordt gebruikt. Over het algemeen is de sector volgens de SBB-onderdirecteur wel blij met het systeem, omdat het hen zal helpen in hun bedrijfsvoering en er minder administratie is, ook voor de SBB.

 

De SBB kan hierdoor focussen op de duurzaamheid en legaliteit. Het trainen van de mensen is één van de grote uitdagingen, omdat zij vaak ver in het binnenland wonen. Crabbe verwacht dat dit een lang traject zal worden. Ook op het technisch gedeelte wordt gefocust. Er is een aantal veiligheidskleppen ingebouwd, en gezorgd voor de beveiliging van het systeem. In fase twee worden mobiele applicaties gebracht en in de derde fase wordt het systeem verder uitgebouwd, met rapportages en toegang voor het algemeen publiek. Vooralsnog wordt het nieuw systeem - dat continu in ontwikkeling zal zijn - aan het eind van het jaar worden geëvalueerd waarna het nog verder zal worden bijgestuurd.

De directeur van Ruimtelijke Ordening en Bosbeheer (ROGB), Leandra Woei, verrichte namens de minister de officiële handeling bij de invoering van het SFISS

| starnieuws | Door: Redactie