• maandag 25 September 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SANTOKHI: “BEHEERSING WISSELKOERS COMPLEXER DAN HET LIJKT”

| united news | Door: Redactie

“De indruk alsof de regering gewoon op een knop kan drukken om de prijs c.q. de waarde van valuta en onze SRD te beïnvloeden is een incorrecte”, dit stelt president Chan Santokhi in zijn jaarrede.

Het nationaal productiesysteem moet volgens hem grondig heringericht worden, en de arbeidsproductiviteit geoptimaliseerd. Hierdoor kan het gezamenlijk verdienvermogen groeien.“Inderdaad zijn dit enorm belangrijke elementen van ons

financieel systeem en van eminent belang om een beeld te krijgen van de stand van onze economie. Tegelijkertijd stel ik vast dat de wisselkoers een reflectie is van objectieve factoren zoals vraag en aanbod van valuta en subjectieve factoren zoals speculatie

en vertrouwen”, zegt de president over de complexiteit om de wisselkoers in toom te houden.

Wanneer ik zo’n observatie maak, dan is het niet om schuldigen te zoeken of een bepaalde regering te verwijten. Maar ik vraag u om realistisch te zijn. We moeten vooruitkijken, we moeten nu beoordelen hoe we onze economie willen inrichten. Op basis van wat we hebben, op basis van wat de toekomst biedt en op basis van de samenwerking met actoren in het buitenland.”


De Surinaamse levensstandaard is volgens de president tot dusver gevoed met geld dat voor een groot deel niet zelf verdiend is, maar geleend. Onderdeel hiervan is de subsidie van de overheid voor diensten die normaliter tegen marktprijs geleverd moesten worden. Dit heeft geresulteerd in een vorm van schijnwelvaart en een verwachtingspatroon dat de overheid altijd zal inkomen.

“Wij gaan moeten afstappen van deze attitude. Een ieder die in staat is te werken, zal uiteindelijk voor zijn of haar eigen inkomen moeten zorgen”, is de boodschap van het staatshoofd aan de samenleving.

UNITEDNEWS


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie