• vrijdag 22 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Saamhorigheid benadrukt bij 151 jaar Hindoestaanse Immigratie

| starnieuws | Door: Redactie

SHI voorzitter Ramon Jawalapersad en president Chan Santokhi omhangen 'Baba en Mai' met mala's. Hiermee worden de voorouders geëerd. (Foto's: René Gompers)

"Saamhorigheid en de vrede tussen de verschillende groepen in het land koesteren" is zowat het thema geweest bij de herdenking van 151 Hindoestaanse Immigratie. "De boodschap is dat wij dwars door alle etnische scheidslijnen moeten gaan, gaan voor een beter Suriname waarbij we elkaar meer gaan verdragen, laten we die liefde koesteren. Want nu…gebeurt het niet," geeft Ramon 'Roeli' Jawalapersad mee, voorzitter van Stichting Hindoestaanse Immigratie (SHI). In 4 districten is er een bloemhulde gebracht bij de 'Baba en

Mai' monumenten.

De eerste bloemenhulde is geweest in Saramacca, de tweede in Commewijne, de derde en de vierde werden tegelijk gehouden in Nickerie en Paramaribo. President Chan Santokhi was aanwezig bij het monument van Baba en Mai dat net naast zijn kabinet staat. Hij merkt op dat hoewel het nodig is om de cultuur en tradities die de voorouders hebben meegenomen, het nog steeds belangrijk is om te integreren en  te blijven werken aan de opbouw van het land.

Ex-vicepresident tevens Assembleelid Ashwin Adhin en NDP fractieleider Rabin Parmessar.

"Wans ope tata komopo, wi mu seti kondre bun," merkt Santokhi op. "We

hebben de plicht als Surinamers om onze bijdrage te blijven leveren. Het is een voortdurende ontwikkeling. Dat is wat wij vandaag doen. En ik ben bijzonder trots dat ik als nazaat nu deze verantwoordelijkheid heb als president om mijn bijdrage te leveren met dezelfde spirit van hard werken dag en nacht, met zware offers." Naast enkele ministers en andere coalitieleden hebben ook NDP Assembleeleden Ashwin Adhin en Rabin Parmessar mala's omhangen en bloemen gelegd bij 'Baba en Mai.'

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken.

Adhin: "We kunnen met trots zeggen dat het lange maar productieve 151 jaren zijn geweest. Wat de voorouders meegenomen hebben aan drive en gebruiken, is geïntegreerd in de samenleving. We zijn één volk van volkeren. Elk volk heeft een meerwaarde bij te dragen aan die een natie. In die zin moeten we zeggen dat we een zekere bijdrage hebben geleverd als Hindoestaanse gemeenschap. En als collectief zie je dat terug in de verschillende bezigheden. Of het nou economisch, sociaal, cultureel, maatschappelijk is, je ziet het weer terug. Dat is het mooie van Suriname; een unieke mozaïek van culturen. Vandaag hebben we dat unieke weer gezien."

| starnieuws | Door: Redactie